sourze.se

De säljer kreditinfo om privatpersoner

Ratsit AB heter ett av flera nätbaserade företag som säljer kreditupplysning till vem som helst som betalar. Det innebär att även dina uppgifter kan säljas vidare hur som helst.

I skolan lär jag eleverna att inte lägga ut sådant de vill har kvar i privatlivet, på nätet. Det skvalpar och försvinner aldrig.
Ett flertal svenskars privatekonomi skvalpar runt på samma sätt inom Internet. Vem som helst som betalar kan köpa kredittjänster på sin granne, sina vänner eller varför inte sina fiender.
I köpet ingår personnummer, adresser, telefon och annat som vi kanske inte vill skall nå ut hur som helst.

Ratsit AB med säte i Askim Göteborg är ett av dem som skulle vara beredda att sälja gud själv om de tjänade på det.
Ratsit AB har ingen offentlig telefon. Nås bara via mail. Ratsit lämnade tidigare ut uppgifter utan att meddela detta, men tvingades efter diverse anmälningar att börja göra det.
Ratsit har också kontroll över hur många gånger du flyttat i mitt fall har de mina bostadsadresser sedan 2004 kvar.

Om du är kreditvärdig eller ej avgörs vid vad som kallas scoring. Låt säga att du har en relativt hög lön, men anmärkning hos KF. Ratsit lägger då dig på lägsta kreditvärdighet. Det innebär stopp för lån till bostad eller annat som behövs låna pengar till.
Ratsit skriver på sin hemsida att man ger "Gratis kreditupplysningar på företag och gratis information om personer - snabbt och enkelt!"

I princip kan vilken tidning eller privatperson snabbt få uppgifter som människors privata ekonomi. Problem med ekonomi behöver inte vara slarv eller försumlighet, men de obskyra nätbolagen gör ingen distinktion mellan vad som är vad.
Boven bakom den här sortens företag är UC som anses vara seriöst och etablerat och "bara" har företag i sin kundkrets.
Men det är inte bara IKEA, Konsum m.fl. om ingår utan även små obskyra kreditupplysningsbolag på nätet.
För UC gör ingen kontroll av vilka företag som blir deras medlemmar.
Enligt en källa från Kronofogden, säljer dessutom UC sina register vidare till nätkreditupplysningsbolagen.
På hemsidorna hos den här formen av nätbaserade upplysningsbolag finns s.k. seriösa banker, smslåneföretag, högränteföretag som lånar ut till människor på obestånd mot en närmast ocker ränta.

Människor som redan har problem, får med andra ord nya problem.
Den här formen av nätbanker lånar också ut pengar till ungdomar som t.ex. planerar köpa lägenhet - om banken säger nej. Givetvis mot samma höga ränta.
Det var också den typen av banker som Alliansen rekommenderade skulle hjälpa till när hyresgäster som inte accepterades av banken, skulle köpa sin bostad.

Det är svårt att få reda på ägarförhållanden till de nätbaserade kreditupplysningsbolagen. All service som fakturering, annonsförsäljning mm sköts av utomstående företag. Och skulle man vilja ha telefonnumret till ex Ratsit finns de inte i katalogen heller nummerupplysningar och de samarbetande företagen är förhindrade att lämna ut företagets telefonnummer.
Det kan löna sig att googla på nätet i sitt namn. Bli medlem i ett kreditupplysningsbolag för att få reda på vilka uppgifter som figurerar kring just dig.

Datainspektionen kan inte göra något åt den här formen av företag de kan heller inte stoppa försäljningen av personuppgifter.
Man kan tyck att PUL - Personuppgiftslagen - skulle skydda den enskilda medborgaren, men så är inte fallet. PUL är ett slag i luften och mig veterligt har ingen ännu blivit fälld för brott mot PUL.
Datainspektionen som skulle skydda från intigritetskränkningar på internet, är en tandlös tiger som inte kan göra något alls.

Medan privata aktörer får fritt spelrum med enskilda människors ekonomi, har det införts en ny förordning hos kronofogden. Person som bara har en anmärkning skyddas av sekretesslagen. Kronofogden rensar dessutom ut sina gamla uppgifter medan de ligger o skvalpar kvar i registren på Internet.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 10 maj 2008 13:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: