sourze.se

Riccardomålet: Rabatt på mord?

"Det är fullständigt horribelt att döma efter hur gammal en förövare är! Det är så fel att om det fortsätter att vara rätt i deras hjärnor, kommer det snart att rinna sirap ur deras öron."

"Var och en ska bära sin skuld", säger Silbersky och drar på sig ansiktsmasken, som ska ge oss bilden av en sympatisk advokat. Försvarsadvokatens mantra är: Vi hatar brottet och försvarar enbart människan som utförde det. Det må vara sant. Varje brottsling som t.ex. mördare, pedofil, massmördare, seriemördare, våldtäktsförövare och barnamördare ska ha ett försvar. Det är så det ska se ut i en demokrati. Men vad som är sjukare än alla dessa brottslingar tillsammans, är Sveriges Rikes lag.

Jag är så innerligt trött ordet "rättvisa" att varje gång en rättegång är över i ett fall, som t.ex. i fallet Riccardo, är jag så förbannad att jag önskar varje politiker, som stiftar lagar, så långt åt helvete det bara går.

Varför är det så svårt att se till brottet? En politiker, oavsett färg, klarar förmodligen av att gå och handla en liter mjölk utan vägledning. En politiker, oavsett färg, klarar förhoppningsvis av att gå ut med sina sopor, och slänga den på avvisad plats?

Varför är det då så svårt att förstå, att om en människa blir slagen, våldtagen, söndersparkad, knivstucken och slutligen avlider av förövarens behandling, gör det lika ont, oavsett vilken ålder förövarna har! Är det verkligen så obegripligt för dem som stiftar lagar?

Det är fullständigt horribelt att döma efter hur gammal en förövare är! Det är så fel att om det fortsätter att vara rätt i deras hjärnor, kommer det snart att rinna sirap ur deras öron.

Vi har redan ett samhälle som är genomruttet när det gäller rättsmedvetande! Åklagare hinner inte ens utreda brott. Tack vare alliansen lögnaktiga beteende kommer 100 åklagare att få gå från sina jobb. Inte för att det inte finns brott att utreda! Nej,nej för att åklagarmyndigheten får mindre pengar! Sverige stackars fattiga land! Sverige är ett rikt land, vi har råd med det, säger dom, läs politiker, när det är något dumt som ska genomföras. Ett nytt JAS plan för att nämna ett exempel. Men oj så fattiga vi är när vi egentligen borde fördubbla både antalet åklagare och sjuksköterskelöner.

Stifta en ny lag. Nej förresten, stifta fler nya lagar.

1. Alla försvarsadvokater i Sverige skall varje år, minst ta sig an ett fall, som åklagarmyndigheten utfärdar. För detta mål skall arvodet vara exakt detsamma, som åklagaren i det specifika fallet får i lön. Inte en spänn mer. Advokaterna skall inte få lov att ta ut sitt vanliga arvode. Tusentals kronor i timman.
2. Det skall inte ses som en förmildrande omständighet att man är ung och mördar, sparkar eller på annat sätt har ihjäl en annan människa. Det skall alltid dömas efter gärningen, inte efter ålder på brottslingen. Lagen skall göras glasklar, inga kryphål!

3. Ungdomar som döms till långa straff skall tvingas studera och samtidigt arbeta extra på sjukhus under övervakning. De ska med egna ögon se hur det ser ut med skadade och mosade människor.

Straffet som idag utdelas till våldsverkande ungdomar heter samhällstjänst och då delas det ut krattor, om det finns några lediga, för att kratta löv i parken. Visst, jag vet att de är unga. Men de vill inte kallas dumma! De vill börja rösta vid sexton års ålder! De vill vara med och bestämma! Tja, då kanske det också är dags att börja ta ansvar för sina handlingar. Men i mina ögon har Sveriges politiker redan bestämt sig för att det är bekvämare att ge rabatt på mord, än att ta tag i problemet!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2008 10:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: