sourze.se

Livet är fantastiskt - ett fantastiskt pussel

I jakten på själva meningen med livet, stirrar vi oss blinda istället för att låta det komma till oss.

Det finns en iver så stark inom oss att hitta meningen med livet, att vi istället för att följa just livet och se vart det tar oss, rusar runt i blindo och jagar än det ena och än det andra i hopp om att finna meningen som om någon hade gömt den.

Ju äldre man blir desto klarare blir det, i alla fall för mig att det finns en hel del pusselbitar som faller på plats om man slappnar av och tänker lite. Min mor frågade mig en gång vad jag tänkte göra med mitt liv och i alla fall vilka planer jag hade det kommande året, när jag svarade att jag nog ville tänka ett år i alla fall så gick hon i taket. Att tänka ett år istället för att studera det året var ju helt otänkbart, vad kan man tjäna på att tänka ett helt år? I mitt fall kom jag fram till en hel del, och många skulle nog anse att man kan tillgodogöra sig mer via studier så som min mor tyckte, vilket jag har stor förståelse för, men där går våra tycken isär om vad intelligens är.

I det stora hela är ett liv en ganska kort tid, man kan tycka att det verkar meningslöst att leva ett helt liv utan att det händer något spännande eller exeptionellt likt Gandi eller Martin Luther King, där man lite klarare kan se att det fanns en hel del mening med att de föddes. Men faktiskt, när man talar med människor som är döende kan de plötsligt värdera sådant man aldrig kunde tro, och inte ens de själva har reflekterat över dessa saker förrän livet närmar sig sin ände.

Tänk att höra att just ditt liv finns till för att du en dag ska sjunga så vackert i en kyrka att en av åhörarna blir så rörd att han förändrar hela sitt liv, endast på grund av att han hör dig sjunga just den dagen i just den kyrkan, sen har du gjort det du kom hit för. Resten av ditt liv blir bara för dig och utan mening förrutom att du får barn som också i sin tur har mening. Mannen som förändrar hela sitt liv påverkar människor i så stor omfattning att din sång ligger till grund för stora hänelser. Detta skulle innebära att det egentligen finns ett stort pussel, ett jättelikt sådant som är oändligt. Givetvis undrar man då vem tusan det är som gjort pusslet och finns det några bevis för att det är så? Ja, inte bevis riktigt, men man kan, om man slappnar av tillräckligt mycket, ibland skönja en pusselbit här och där. Ju senare i livet ens mening kommer desto större chans tror jag det är att man ser vissa röda trådar, men att begripa helheten är inte något vi ska förvänta oss, alls icke.

Allting kan ju inte vara planerat och detta leder oss fram till vad som skulle hända om vi råkade ut för något olyckligt innan det är vår tids mening och jag har själv upplevt tillfällen när jag faktiskt borde varit absolut död, ihjälslagen och tillintetgjord, men av olika anledningar, som är svåra att förstå, så blev det inte så.

Jag träffade för inte så länge sedan en man i femtioårsåldern som jag kände igen, men inte riktigt kunde placera. Han fanns på en arbetsplats där jag var på besök och han behandlade mig mycket vänligt. Till slut frågade jag om vi hade träffats förut och han berättade om en gång då han tillhörde ett gäng som var ute och slogs, jag hade kommit i vägen för dom och han hade hoppat över mig så jag damp i gatan, han var dubbelt så stor, satte sig grensle över mig och skulle börja misshandeln. Som han berättade det så drog han handen bakåt och skulle sänka den i mitt nylle när det plötsligt gick upp för honom att han måste sluta med detta om inte någon skulle dö, just när han satt grensle över mig. Han hade blivit så tagen av ögonblickets verklighet eller overklighet att när han såg mig igen efter alla dessa år kände han sig skamsen men samtidigt lättad att livet tog en vändning där. Han undrade om jag kom ihåg händelsen då det trots allt var cirka 30-35 år sedan. Jodå, svarade jag, men du behövde aldrig vara orolig egentligen, det var inte meningen att något skulle hända mig just då. Han svarade "Faktiskt var det precis vad jag tänkte en lång tid efter den händelsen, visst är livet fantastiskt?"

Ja, vad ska man säga, visst är livet fantastiskt, det finns fler pusselbitar men ni får dom bara en i taget.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2008 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: