sourze.se

En tanke - för en dag!

Att tänka lätt är stort, att tänka nytt är större!

Sedan Thomas Tengby och Sara Kadefors lämnade morgonpasset har jag klockradion inställd på P1. Visserligen är det ganska tungt att vakna till nyhetsmorgon, men jag blir än mer deprimerad av klämkäcka P3 och likaså småputtriga P4. Kommersiell radio har jag aldrig riktigt tänt på, även om jag måste erkänna att det är ganska bra ibland. Så jag håller mig till P1.

En ny känsla har kommit som får adrenalintet strömma. -Tankar för dagen - ångest!!!

Några småputtriga minuter med en "klok" person som säger självklarheter! Det blir fel. Dessa radioröster som t.o.m hittat en egen rytm. Man pratar lite långsammare, gör lite övertydliga betoningar, landar nedåt på slutet. Så ny mening, och det går ned på slutet, så sist - en slutsats, så självklar att den gick att gissa redan på rubriken.

Dessa små minuter som ska vara tänkvärda och kloka! Varför så inställsamma, varför så tillrättalagda. Vem går och tänker på sådant under en dag?

Men det kan bli träff! Då händer det att det blir just en tanke för dagen. En idé som man kan vända och vrida på, bra på tunnelbanan, kul vid morronfikat med jobbarkompisarrna. Men det är sällan det händer! Med förtjusning minns jag ännu hur Etienne Glaser tror jag pratade om att det nog inte var så att gud skapat människan - utan tvärt om! En snusförnuftig kollega upplyste mig vid morgonkaffet - med övertydliga betoningar om att tanken inte var ny. Men den var det för mig! Och kanske också för Glaser, vad vet jag.

Men det är sällan det blir träff! Oftare och oftare kommer i stället en vanmakt över mig efter att ha översköljts av just det där beskäftiga förnumsiga tonfallet. Jag kvävs och muttrar illsinnat över kaffet.

Var kommer de ifrån, alla som tvärar in i mitt liv genom eterbruset och försöker ge mig en tanke genom att förklara att man ska vara snäll mot andra, eller självutlämnande berätta om hur de drabbats av djupa insikter om något obskyrt ämne. Påfallande ofta utgår de från sig själva, sin farmor eller någon annan närstående person. Uppmaningen blir alltid! Var snäll, bry dig om andra! Visst, jättebra, men det var inget nytt. Se er om! Är det någon som egentligen bryr sig?

Ge mig istället en värdig idé, en tanke om något man kan bära med sig. Jag längtar efter att höra två minuter på ett tema som inte är så förbannat inställsamt. Varför inte något i stil med:

- Varför kan jag inte hålla mig borta från One Night stands?
- Cigaretter och Öl, en oslagbar kombination.
- Vi lever längre än danskarna, är det värt mödan?
- Min hunds sexliv!
- Dina skyldigheter som medborgare!

En tanke väcks inte av att något stryker den medhårs, en tanke väcks av att något tar emot. En obekväm tanke i radion några minuter före kl 7 kommer säkert leda längre än alla dessa snusförnuftiga sanningar. Att slå in öppna dörrar är stort, men att slå in stängda dörrar är större

Per


Om författaren

Författare:
Per Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2008 08:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: