sourze.se

"Inga fler snutar!"

Tänk om man slapp höra det ordet igen, om man kunde få ungdomar att se polisen som en tillgång under sin uppväxt.

Visst vore det väl fantastiskt om ungdomar och poliser kunde lära känna varandra på ett så otvunget sätt att de istället för som idag, då de är som motpoler, kunde se varandra som delar av ett samhälle som tjänar på att samarbeta?

Min dröm vore att t ex en polis som tillhör ungdomsgruppen, som jobbar med langning, missbruk, ungdomsvåld och annat, t ex i Kävlinge där jag bor, skulle hålla i en hel del lektioner i vår högstadieskola, t ex i samhällskunskapen och även i gymnastiken. Redan i sjunde klass skulle ungdomarna ofta träffa på denna polis i skolan och det kunde byggas upp något så fint som att ungdomarna förstod att vi alla jobbar mot samma mål, vuxna och unga. Många gånger känner sig ungdomar helt isolerade från vuxenvärlden när vi vuxna egentligen bara är "gamla ungdomar". Varför blir det så och varför ska ungdomarna vara beredda på att polisen är någon som ska skrika på en och säga "Vad fan sysslar ni med här då?".

Tänk om handplockade poliser, som är intresserade av att bygga upp en relation med byns ungdomar kunde etablera en relation som gjorde att många ungdomar skulle skämmas för att göra just denna polis besviken, eftersom de lärt känna varandra under högstadiet. Om man sedan gick tillbaka till kvarterspolisen så kunde väl denne ha sitt kontor på skolan så att elever bara kunde droppa in och snacka lite. Det hade gjort så mycket för många som behöver någon, ofta en vuxengestalt, att prata med.

Jag tror verkligen att det skulle hjälpa. Vi måste jobba mycket mer preventivt. Det är ungefär som att inrikta sig mer på att minska ofrivilliga graviditeter istället för att försöka minska aborterna. Det är graviditeterna som är problemet, när det är dags för abort är det lite väl sent.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2008 09:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: