sourze.se

Melodifestivalen: Nu får du ge dig Björkman!

Rapport från sämsta deltävlingen i Melodifestivalen i Sverige sedan 1977 då Forbes vann med "Beatles".

Visste var det en trist deltävling? Med undantag av den friska fläkten vi såg i lilla Amy Diamond och Christer Sjögrens utomordentliga schlagerdängare var årets första sändning ifrån Göteborg en ganska trist teve program. Av åtta bidrag fanns endast ett som kommer att bli en hit i Sverige och det är Torgny Söderberg och Ingela Pling Forsmans "I Love Europe". Givetvis kommer Amy Diamonds låt att bli populär bland småtöserna i Sverige, men inte på grund av låten utan mer på grund av att Amy Diamond är en minisuperstjärna på väg mot toppen, precis som Carola var när hon 1983 tog svenska folket med storm. Om Amy Diamond hade haft en bättre låt hade hon tagit Sverige med storm. Det gjorde hon inte denna gång, men hon etablerade sig på ett hyfsat sätt. Hon är onekligen här för att stanna.

Resultatet var dock ganska förutsägbart, åtminstone för den som jobbar med eller har jobbat med musik professionellt. Klockan 21.19 fick jag ett sms ifrån Sourzes chefredaktör Carl Olof Schlyter. Så här lydde det: "I LOVE EUROPE VAR TOO MUCH". Jag svarade att Christer Sjögren med "I Love Europe", tillsammans med Amy Diamond skulle gå vidare till Globen. När då resultaten kom och bekräftade vad jag hade skrivit, fick jag anledning att skicka ett nytt sms till Schlyter: "Vad var det jag sa? Nu vet du att jag kan det här!"

Det låter ganska kaxigt att säga "Ja kan det här". Det säger många i min bransch, men de har inte alltid rätt. Jag har heller inte alltid rätt, men om resten av årets svenska Melodifestivaldeltävlingar är lika förutsägbara som första deltävlingen varit då kan jag lova att jag kommer att kunna förutse vinnarna varje vecka. För Göteborgsdeltävlingen var onekligen förutsägbar efter en enda lyssning på samtliga låtar. Och om jag får ge en konservativ recensering av låtarna vill jag hävda att den här deltävlingen var den absolut sämsta i Melodifestivalen i Sverige sedan 1977 års tävling. Minns ni den? Det var då vi svenskar spårade ur och skickade i väg den pinsamma gruppen Forbes med den där skitlåten "Beatles" till finalen där den kom sist och skämde ut Sverige inför hela Europa. De första sju av årets åtta låtar var definitivt de sämsta på många år.

Låt mig börja med E-Type och The Poodles. Jag gillar Martin Eriksson, och jag gillar honom inte på grund av hans musik, utan på grund av vilken schysst snubbe han råkar vara. Han är trevlig, artig och visar en enorm respekt för äldre musiksnubbar som undertecknad. Han är framför allt ödmjuk. Han bugar och bockar varje gång vi ses och han behandlar mig med stor respekt. Men tyvärr var det här med Poodles inget bra sätt att göra musikalisk comeback. E-Type har inte haft en hit på länge och man kan nästan tro att det här var ett sätt för både E-Type och Poodles att få uppmärksamhet. Men låten då? Jösses - ursäkta mig, men vadå för låt? Det var bara en massa skrik och man glämde den så fort E Type och Poodles lämnade scenen. Att de gick till andra chansen berodde endast på Poodles fans som röstade. Låten "Line of Fire" var långt ifrån samma klass som deras genombrottshit "One Night of Passion". Den här låten kan ni glömma - om den kommer till Globen kommer den att hamna i nedre delen av listan i finalen.

Face 84s bidrag "Alla gamla X" var en ganska okej låt, men jag visste att det var ganska kört för den låtens chanser att gå till finalen i Globen därför att jag vet någonting som alla andra inte vet om årets melodifestival, nämligen att det kommer en supertjejgrupp som kommer att sjunga skjortan av Face 84. Den gruppen heter "Caracola" i tredje deltävlingen - Caracola är den bästa tjejgrupp i Sverige på ljusår. Missa inte dem eller kolla deras hemsida www.caracola.se

Velvet var en trist "B" artist - tävlingens "Marie Picasso". En hyfsad bra sångerska som inte kan bli popstjärna. Hon har körat bakom melodifestivalartisterna tidigare. Sådana blir aldrig stjärnor. Några exempel från tidigare år: Diana Nunez, Liza Öhman,70 talet Marianne Flynner, Lilling Palmerklint 80 Talet - ojojoj det finns massor från 90-talet. Låten var… hmmm… sådär.

Brandur var lika anspråkslös som Michael Michailoff. Jag minns knappast hur de såg ut och vad de sjöng. Urtrista inslag i ett redan dåligt teveprogram. En "total waste of time" att ha dessa med enligt min mening.

Suzzie Tapper överraskade mig dock. Jag undrar om inte hon fick en hel del sympatiröster från Sonja Aldéns och Shirley Clamps publik? En sak är säker - det var inte en av Bobby Ljunggrens bättre låtar utan "Visst finns mirakel" skrevs av allt för många "kockar" som dessvärre ruinerade "soppan" och gjorde en medioker låt. Bobby Ljunggren bör skriva sina låtar själv eller ihop med en enda medkompositör som han gjorde med Håkan Almqvist och tillsammans med någon textförfattare. Då får vi hits som "Se på mig", "Kärleken är", "Om Igen" mfl. Bobby har skrivit massor av bättre låtar än den här mediokra låten. Går den till finalen? Tveksamt.

Efter festivalen lyckades jag få tag på låtskrivarparet Torgny Söderberg och Ingela Pling Forsman per telefon för att gratulera dem till framgången med "I Love Europe" . Det var en precis lika glad Torgny Söderberg jag möttes av på andra ändan luren som den Torgny Söderberg som jag också gratulerade för 24 år sedan, 1984 när han vann hela Eurovision Song Contest med "Diggy Loo Diggy Ley" . Det bästa med just det här bidraget är att det är skrivet av två av Sveriges i särklass bästa låtskrivare genom tiderna. Pling har skrivit massor av Schlagerlåtar och Söderberg gav oss Herreys, Lena Ph och massor av andra artister. Vet ni vad? Jag tycker att Christer Sjögren är en ganska klumpig figur, och jag tycker att han sjöng min jullåt "Julen är här" på ett ganska slätstruket sätt på sin julskiva för några år sedan, men nu måste han få beröm; han sjunger "I Love Europe" på ett övertygande sätt och jag märkte en sak om Sjögren; för första gången någonsin gick han rakt igenom teverutan!

Till sist - måste jag tyvärr säga att det finns en man som nu måste tacka för kaffet och lämna Melodifestivalen, nämligen Christer Björkman. Christer - du gjorde ett bra jobb under flera år, men nu får du ge dig och gå. Det här var en katastrof. Du har tappat stinget och din jury har valt en rad skitlåtar. Det är dags för en stor förändring i Melodifestivalen. Dags kanske att återgå till en eller maximum två deltävlingar - men de pengakåta cheferna på SVT struntar i kvalitén så länge de får in sina 490kr per biljett från sju olika föreställningar - såväl som alla pengar man får genom telerösterna. Vem var det som sa att pengar inte styr tevebranschen?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 10 feb 2008 16:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: