sourze.se

Sourze mötte den Israeliska armén

Torsdagen den 7 februari, fick jag för Sourzes räkning träffa major Avital Leibovich, den israeliska arméns språkrör, för ett 90 minuter långt samtal. Följande artikel baseras på det mötet.

Israel, som suverän stat, är tvunget att kämpa ett asymmetriskt krig. Detta innebär att det finns en stat som måste respektera den internationella konventionens regler om krigföring å ena sidan och en samling väpnade militanter/kombattanter/terrorister som varken behöver respektera några regler eller bära uniform, såsom Hamas och Hizbollah, vilka urskiljningslöst attackerar en civilbefolkning med raketer som inte går att styra.

Den israeliska armén måsta följa en etisk-moralisk kod som är sträng och väl definierad. Ett exempel: en pick-up med väpnade män som transporterar raketer eller en granatkastare har observerats inom ett tättbebyggt urbant område. Armén håller igen elden tills den kommer i skottläge för en precisons-styrd raket ut i det öppna. På så sätt har civilister utgjort endast 5 av dem som har skadats.


Om Gaza

Medan de första primitiva Kassam-raketerna - vissa av dem har fallit på själva Gaza - kostar mellan 100 och 200 shekel svarar Israel med toppmoderna vapen som kostar tusen gånger mer men som kan styras och riktas för att slå ut ett enda rum utan att skada resten av huset.

Hamas tränar sitt folk i läger inom tättbefolkade områden. Vapenlager göms mitt i ett stort antal vanliga hus mitt i flyktinglägren som myllrar av människor. Tunnlar genom vilka vapen, ammunition och pengar smugglas från Egypten finns nergrävda under hus, i barnrum och kök.

De växthus som lämnades av israelerna som tvingades ut ur Gaza används också för att gömma tunnelöppningarna. Det var samma växthus som gav en årlig omsättningen på 3 miljoner dollar i blomexport. Sprängämnen som kommer genom dessa tunnlar är toppmoderna och inte längre en hemmakokt produkt. Manskap som har fått sin träning i Iran skjuter med El-Kuds raketer med en räckvidd på 7-8000 meter och en laddning på 2-3 kilo. Nya Gradraketer efter rysk licens har en räckvidd på över 20 kilometer och har nått norr om staden Ashkelon befolkad med 125.000 människor. 81 mm. granatkastare används för att bombardera det närliggande målområdet som kibbutzen Nahal Oz. År 2005 föll 260 Kassam-raketer och 800 81-mm granater på Israel. Det senaste året är siffran tre gånger så stor. Två volontärer som arbetade på fälten inne i Israel dödades av Hamas-skarpskyttar.

Den unga generationen i Gaza utsättes för Hizbollah och Hamas propaganda genom 300 olika källor, tiskrifter, radistationer, böcker, filmer osv. TV stationen El-Aksa har barnprogram som lär ut barnen att vara grymma. Skolböckerna visar inte Israel och talar inte om Holocaust. Vapenmarknaden i Gaza drivs ofta av äldre barn som öppet säljer ammunition och även automatkarbiner. Hamas har en statut där paragraf 17 säger att det är en religiös plikt att kämpa mot judar.Organisationen Izzeddin Al Kassam håller sommarläger för barn som tränas i gerillakrig. Bland palestinier, både i Gaza och i Västbanken, finns dock åsikter som inte stödjer Hamas som till exempel den fd palestinska statsministern Abu Ala som ställde frågan "vilket syfte tjänar alla dessa raketer utom att skada den palestinska saken" den 24 maj 2007 i Ramallah.

Det finns ett dubbelstaket med parallella rader mellan Gaza och Israel. De är bevakade med kameror och sensorer. Nästan varje morgon upptäcker man fotavtryck mellan dessa rader utöver filmer som visar folk som försöker ta sig över.

Här följer ett exempel på en militäraktion i Gaza:

Ungefär en gång i veckan får en israelisk infanteri-pluton tillstånd att gå 1 - 1,5 kilometer in i Gaza för att stoppa välidentifierade kommande terror-attacker. Plutonen får stöd av pansar och helikoptrar. Mål observeras också av förarlösa flyg som är utvecklade av Israel och detta mark-luft samarbete följs ibland som utbildningsunderlag av andra länders militärer . Aktionen kan vara från några timmar till några dagar och dokumenteras. Plutonen får eld på sig och svarar.


Om Västbanken

Den mur såsom den brukar kallas av Israels politiska motståndare är egentligen ett 3,6 meter högt ståltråds-staket. Staketet löper 409 kilometer mellan själva Israel och Västbanken. Endast 5 består av betongelement längs de känsligaste områden, såsom Bethlehem, de kristna arabernas stad, varifrån 50 av terrorhandlingarna utgick. 3 av staketet är under granskning av israeliska domstolar efter palestinska klagomål. Endast fyra självmordsattacker utfördes, under 2006 och 2007, efter "murens" uppförande.

Västbanken hålls under israelisk kontroll, utöver staketet, genom check-points där alla passerande
identitetskontrolleras, palestinier som israeler. Identifierade terrorhot motas med militäraktioner. Palestinskt terror har kostat livet på 700 israeliska civiler mellan 2002 och 2005. Dessa självmordsaktioner mot civilbefolkningen utfördes av 15 palestinier.

I Nablus och Bethlehem arresterade den israeliska armén 186 identifierade terrorister år 2006. Dessa döms av militärdomstolar till fängelsestraff i civila fängelser. Någon Guantanamo existerar inte i Israel. Terroristerna är ofta unga män som har rekryterats av välkända islamistiska organisationer såsom Islamisk Djihad, Al Aksa Martyrerna och även Hamas. Finansieringen och motivationen kommer från vissa arabländer och Iran. Dessa unga män bor med sina storfamiljer där familjemedlemmarna sällan känner till vad de tänker göra. Den israeliska underrättelsetjänsten arbetar mycket effektivare i Västbanken än i Gaza.


Om fronten i norr

Innan Hizbollah-attacken år 2006 kunde Hizbollah-militanter och israeliska soldater stå ansikte mot ansikte med två meter mellan dem på var sin sida av ett staket. Libanons egentliga styrkor fanns inte på området. Efter andra Libanonkriget står detta område under den libanesiska arméns och en Unifil styrkas kontroll. Hizbollah har förskansat sig i småbyar långt från gränsen. Alla mellan- och långdistansraketer i Hizbollahs arsenal, samt deras ställningar längs gränsen, förstördes. 70 olika interna militära analysgrupper har granskat det som skedde under detta krig. Armén tränar enligt de resultat som har kommit fram med koncentration på strid i bebodda områden och förbereder olika taktiker som kan användas både i Gaza och i södra Libanon. Tillståndet i norr är, i korta ordalag, mycket bättre!


Mina kommentarer

Det står klart att Israel koncentrerar sig på Gaza. Egypten har varnat Hamas med ett klart hot: Upprepar ni detta så bryter vi era ben! Otvivelaktigt ordval av den egyptiske utrikesministern. President Mobarak har inbjudit Hamas att vara vis! Underrättelser finns om 2000 utländska militanter från Egypten och andra länder som följde med in i Gaza. De har fått besöka Hamas träningsläger och fått eventuell utbildning. Det sägs att Hamas har tackat nej till deras tjänster. Det står klart att bättre vapen, ammunition och pengar har slunkit in. Israel har planer som kan sammanfattas i två moment:

1 att företa ännu kraftigare militära aktioner inne i Gaza.
2 att bygga till södra Gaza gränsen med en mur.

Det är sannolikt att samtal har förts mellan Egypten, Hamas och den Palestinska Administrationen med någon sorts avtal som följd. Det är också sannolikt att detsamma har skett mellan Egypten och Israel. Det spekuleras även om en Unifil styrka på samma sätt som i norr inne i Hamas område. Hamas har förstås sagt nej!

Majoren har också sagt att förhandlingar pågår med Västbankens administration och menar att några omfattande arméaktioner inte är sannolika. Inget sades om Iran vilket i och for sig säger en hel del.

Olmert gungar ordentligt. Yitzhaki, en av mentorerna i Kadima, Olmerts parti, som var ordförande i Knesset, Israels riksdag, har avgått. Hans koncisa kommentar var att Olmert var en fara för Israel.

Jag har fått tillstånd att besöka en armé-enhet och närvara vid deras utbildning.


Om författaren

Författare:
Ishak Haskiya

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2008 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: