sourze.se

Serbiens regering nära att falla

Trätan handlar om huruvida Serbien ska frontalkrocka med EU över Kosovas snara självständighet eller inte.

Mindre än en vecka efter presidentvalet i Serbien är landet fastlåst i en oförsonlig kamp mellan presidenten Boris Tadic och premiärministern Vojislav Kostunica. Trätan handlar om huruvida Serbien ska frontalkrocka med EU över Kosovas snara självständighet eller inte.

Kostunica har begärt att parlamentet ska sammankallas för att ta strid mot EU, som fattat beslut om att upprätta en mission i Kosova. Tadic anser att landet vinner mer på att underteckna ett stabiliserings- och associeringsavtal SAA med EU och vill sammankalla regeringen i stället.

Serbien fick gräddfil till ett förmånligt SAA, som skulle ha undertecknats i dag i Bryssel av biträdande premiärminister Bozidar Djelic och EU:s integrationsansvarige Olli Rehn. Men undertecknandet blev aldrig av p.g.a. Kostunicas harm över EU:s beslut att upprätta en mission i Kosova.

Olli Rehn avslöjade igår att Kostunica själv tidigare bett honom att hålla isär Kosovafrågan och Serbiens integration i EU.

"Jag blir besviken när han bryter mot sina egna förpliktelser", sa Rehn i ett ovanligt frankt uttalande.

Medierna i Belgrad hävdar idag att Kostunica vill undvika att sammankalla regeringen eftersom han fruktar att dess 17 EU-vänliga ministrar som står Tadic nära kan överrösta hans egna 8 ministrar och driva genom att man undertecknar SAA mellan EU och Serbien. Kostunica anser att det vore samma som att "sälja" Kosova.

Frustrationen i Serbien idag uppges vara stor och gränsa till allmän panik. Många serber är nu rädda att förlora både Kosova och EU.

Om Kostunica och Tadic inte kommer ur sina fastlåsta positioner blir ett nyval till parlamentet enda möjliga utväg. Det kan i så fall ske i maj, då Serbien har lokalval och provinsen Vojvodina har val till sitt provinsparlament.

Om så verkligen sker blir det svårt att förutse hur pusselbitarna kan falla. En del journalister som står Kostunica nära spekulerade imorse att han kunde samregera med radikalerna men fick genast basning av radikalernas viceordförande Tomislav Nikolic, som bryskt avvisade idén.

Det är oklart om och hur regeringens eventuella fall i Belgrad kan påverka Kosovas väg mot självsätndigheten.

Mina källor i Prishtina, som står regeringen nära, säger mig att Kosovas regering sköt upp självständigheten till den 17 februari för att samordna bättre med EU. Det nya datumet har valts strategiskt på en söndag, vilket gör det omöjligt för Ryssland att sammankalla ett möte i FN:s säkerhetsråd. Dagen efter, måndagen den 18 februari, har dessutom EU planerat in ett möte och kan genast erkänna Kosova.

Det är troliga är att Kosova tutar och kör oaktat händelseförloppet i Serbien. Regeringen i Prishtina vill under alla omständigheter hinna utropa sin självtändighet före den 1 mars, då Ryssland tar över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd.


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2008 16:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: