sourze.se

En socialbidragtagares vardag

För vanliga människor som aldrig hammnat i bidragets karusll kan jag enkelt berätta vilka pengar vi får rätta munnen efter.

Här är en enkel uppställning av hur en månadspeng ser ut för en vuxen med barn i skolåldern. Det kallas för normberäkning. Jag har själv de sedvanliga bidragen som alla andra också har, dvs:

Inkomster:
1,050 kr Barnbidrag
1,273 kr Underhåll
2,100 kr Bostadsbidrag
907 kr pengar jag själv jobbade in.
--------
5,330 kr Totala inkomster

Utgifter:
4,029 kr Hyra
314 kr El
--------
4,343 kr Totala "godkända" utgifter

Totalsummering:
5,460 kr Normbelopp
4,343 kr Utgifter
5.330 kr Inkomster
--------
4,473 kr Underskott


Det vill säga att de fyratusen ska då räcka till mat, telefon, tv-avgift, busskort, kläder, skor, möbler, hobbys och skolans utflykter en dag i veckan. Det går nog inte att åka på semester till Åre eller Spanien med den ekonomin!
Lev så i sju år så förstår nog vem som helst att det tryter i kassan.

Man undrar om det inte vore vettigare att ge människor en möjlighet till vidareutbildning som ger de ett värde! Det finns så många brister i sammhället vad gäller det sociala skyddsnätet. Men politikerna blundar och låter våra medborgare som redan håller på att falla, falla. Jag skulle hellre dela med mej till dom som vi glömt som varken har anhöriga eller ett tak över huvudet än tigga dessa pengar till mitt uppehälle. Det är bara en liten klick som vet hur detta system fungerar. Arbetsgivare tar emot praktikanter som får göra ett jobb som en anställd skulle fått, mot att dom slipper sina avgifter. På det viset kommer vi som söker arbete i andra hand.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 07 feb 2008 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: