sourze.se

Inför: Turkiet - Sverige

Sverige möter Turkiet i Istanbul i morgon. En match som avgör vem eller vilka som får följa med till sommarens EM-slutspel

Andreas Isaksson får förtroendet från start i morgondagens landskamp mot Turkiet. Det bekräftade förbundskapten Lars Lagerbäck på en presskonferens i Istanbul idag. Det får väl ses, i alla fall i mina ögon, som en skräll eftersom Isaksson valt att stanna hos Svennis och Manchester City. Detta gör han trots att Svennis klart och tydligt gjort klart för honom och för resten av fotbollsvärlden att han endast är tredjemålvakt när det gäller att vakta kassen i City. Kan en spelare som bara spelar b-lagsmatcher verkligen vara förstamålvakt i landslaget?
-Nej, säger jag.
-Ja, säger Lagerbäck.
Som sagt Isaksson spelar b-lagsmatcher tillsammans med juniorer i Manchester trots att han blivit erbjuden att lånas ut till Galatasaray under resten av säsongen och på så sätt skaffa sig viktig och riktig matchträning inför sommarens EM-slutspel. Ett väldigt konstigt val kan tyckas och med all rätt har hans beslut att sitta på läktaren i Manchester och hålögt stirra när lagkamraterna spelar riktiga tävlingsmatcher kritiserats av kunniga fotbollsexperter. Men uppenbarligen ligger Isaksson och Lagerbäck på samma våglängd, en frekvens som vi vanliga dödliga inte har tillgång till. En sak som dock talar för Isakssons fördel är att den soppa mellan Fredrikstad och Hammarby som Rami Shaaban hamnat i tycks bli allt svårare och svårare att reda ut. Den svenska målvaktssituationen är verkligen inte den bästa just nu.

Sebastian Larsson, Birminghamproffset, tar plats från start på det svenska mittfältet tillsammans med Anders Svensson, Kim Källström och Kennedy Bakircioglü. Larsson, som gör sin absolut första landskamp, har nu verkligen chansen att visa upp sina färdigheter på planen för förbundskaptenerna. Och jag är övertygad om att han tar den. Han har vad som krävs för att spela i landslaget. Larsson har gjort det som andra ungdomsproffs inte lyckats med. Nämligen att bli proffs "på riktigt" Jonny Rödlund, någon?. Från Arsenals ungdomsakademi via några inhopp i Arsenals a-lag till en ordinarie plats i Birminghams startelva är en resa som gett honom den erfarenhet och rutin som krävs för att spela fotboll på den absolut högsta nivån. Jag tror inte att Birmingham City är Sebastian Larssons slutmål som fotbollsproffs.

Väldigt tråkigt att Rasmus Lindgren var tvungen att tack nej till landskampen. Jag hade verkligen velat se honom spela. Framför allt efter hans succé i Ajax i helgen. Lobbpassen fram till ett av målen när Ajax slog Feyenoord är redan en klassiker.

Förutom Sebastian Larsson gör även Marcus Berg debut i landslaget. Nu när han visat upp sin målfarlighet i den holländska ligan hoppas jag att han kan kliva fram även i landslaget. Tillsammans med Markus Rosenberg kan han mycket väl skapa en del att göra för de turkiska backarna.

Det må vara en träningslandskamp, men som sagt är det nu de yngre spelarna ska visa upp sig och göra sig värdiga av en plats i EM-truppen. Därför hoppas jag att Lagerbäck och Roland Andersson låter Samuel Holmén, Dusan Djuric och Behrang Safari få speltid och utrymme i matchen.

Sveriges startelva mot Turkiet:

Isaksson
Stoor, Majstorovic, Hansson, Nilsson
Svensson, Larsson, Källström, Bakircioglü
Berg, Rosenberg


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 05 feb 2008 23:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: