sourze.se

Ärekränkning på hög nivå

Man har ju som svensk ibland velat lära sig mer om den italienska målarkonsten, musikläran, kokkonsten, pedagogiken, och inte minst elläran.

I mitt intresse för olika yrkeskategorier har jag på sistone blivit fascinerad av italienaryrket. I våra medier-främst radio och TV- hör man ofta journalister annonsera intevjuer med italienaren Carlo Barzotti, italienaren Sandro Scocco, italienaren Peter Birro, italienaren Sergio Campogiani etc. Men det talas aldrig om vad yrket betingar för lön, eller vad italienaryrket innebär i praktiken.
För den som inte behärskar ironins ädla konst, kan det sammanfattas med att vi svenskar måste lära oss sjilja mellan italienare och zigenare. Det rör sig om fullständigt skilda etniciteter och italienarna blir kränkta av att bli tagna för tjuvaktiga zigenare med allt vad det innebär i rykteskarusellen.

Man har ju som svensk ibland velat lära sig mer om den italienska målarkonsten, musikläran, kokkonsten, pedagogiken, och inte minst elläran. Den gamle italienaren Alessandro Volta är ju upphovsmannen till enheten Volt för elektrisk spänning. Vi känner ju alla till italienaren Leonardo da Vinci med sina italienska tavlor och likaledes Michelangelo som gjorde historia med sina italienska konstverk.

Vi har ju den historiske italienaren Antonio Vivaldi som musicerade fram de ljuvliga "Fyra årstiderna", och italienaren Dante som författade den "Gudomliga komedin" la divina commedia. En mer nutida italienare är Maria Montessori som grundat en berömd montessoripedagogik som även används av oss svenskar ibland. Några andra namnkunniga italienare är Federico Fellini, Benito Mussolini, Dario Agento, Dario Fo och Luciano Pavarotti.
Så sakteliga börjar vi få en bild av det som krävs för italienaryrket, och det vill inte säga lite universalintelligens det; snarare en djävulsk universalintelligens av rang.

Men går det att utbilda sig till universalbegåvad italienare eller måste man vara född med nåon supergen från Julius Caesar i ens DNA?

Låt oss i logikens namn säga engelsmannen Isaac Newton, fransmannen Voltaire, norrmannen Henrik Ibsen, och svensken Carl von Linné också. En obetitlad individpresentation - om den nu måste användas- bör gälla för alla, och inte för enskilda nationaliteter. Bäst är att säga den italienske fysikern, den italienske matematikern, den italienske kompositören etc.

Själv skulle jag bli flyförbannad av att enbart presenteras som bayerskan Ragnhild Blücher, när jag kunde ha varit professor i Fysik eller Litteraturhistoria. Man presenterar även yrkestiteln! Så skärpning journalister.


Om författaren

Författare:
Ragnhild Blücher

Om artikeln

Publicerad: 30 jan 2008 12:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: