sourze.se
Artikelbild

Skarp kritik mot Rädda Barnen

Varför är protesterna mot de barbariska hedersmorden inte starkare? Varför görs ingenting mot diskriminering av barn i skolorna? Det undrar Sara Mohammad, föreningen "Glöm Aldrig Pela och Fadime".

Foto föreställande Sara Muhammad: Mariann Andersson

Vad gör Rädda Barnen, Barnombudsmannen och andra instanser i samhället för att motverka att barn och ungdomar diskrimineras och utsätts för våld i hederns och religionens namn? Varför tiger dom när diskriminering och övergrepp uppdagas? Varför tar dom inte öppet ställning mot indoktrinering och diskriminering av barn, t ex i religiösa friskolor.

Denna fråga ställde Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm Aldrig Pela och Fadime" - GAPF, vid en minnesstund vid Fadime Sahindals grav på Gamla Kyrkogården i Uppsala på lördagen. Trots regn och rusk hade ett 20-tal personer samlats för att hedra minnet av Pela Atroshi och Fadime Sahindal, båda martyrer i kampen mot det extrema patriarkatet. Fortfarande begås hedersmord varenda dag i muslimska länder. Och morden är fullt lagliga. Men oppositionen mot detta barbariska våld är för svag, inte minst i Sverige, anser Sara Mohammad.

Hon riktade skarp kritik mot Rädda Barnen, Barnombudsmannen, JÄMO och antidiskrimineringsbyråerna. Sara tar avstånd från religiösa friskolor, som hon menar utövar kvinnoförtryck.

"I dessa skolor bedrivs kvinnoförtryck med religionsfriheten som täckmantel. Att småbarn bär slöja på dagis påstås vara ett uttryck för religionsfrihet. Men det är fråga om tvång och ibland våld."
Hon tycker att religionsfriheten bör ersättas med trosfrihet.
"Var och en kan tro vad den vill. Men religioner skall inte kunna utövas om de bryter mot demokrati och rättvisa. Små barn skall inte få utsättas för religiös indoktrinering i friskolor. När de är mogna nog skall de själva få välja den tro som de vill bekänna sig till."

Sara Mohammad räknar upp en mängd fall av diskriminering och påtryckningar som barn utsätts för, i den vanliga skolan eller i de religiösa friskolorna. Alltmedan de som är satta att bevaka barnens mänskliga rättigheter stillatigande ser på.

"I de religiösa friskolorna lär sig barnen att förakta eller hata ateister och personer med annan religiös bakgrund. Detta skapar intolerans och motsättningar. Man tillåter inte att folk umgås eller gifter sig över religionsgränserna. Det är rasism. Många invandrarbarn undantas från olika ämnen i skolan, t ex simning, gymnastik, musik, bild eller sex, och barn kidnappas för att tvångsgiftas i föräldrarnas ursprungsländer. Allt detta pågår i vårt samhälle medan Rädda Barnen, barnombudsmannen, JÄMO och antidiskrimineringsbyråerna, som borde ha stöttat barnen och försvarat deras mänskliga rättigheter, inte rör ett finger. Varför höjs inga skarpa protester och varför krävs inte lagstiftning mot arrangerade äktenskap", undrade Sara Mohammad.

Det är nu sex år sedan Fadime, 26, sköts ihjäl av sin pappa efter att förgäves ha vädjat om hjälp hos svenska myndigheter, ja till och med i riksdagen. Orsaken till mordet var att fadern ansåg henne för självständig. Pela var 19 år när hon i juni 1999 mördades av sina släktingar.
Men det är inte bara unga flickor som faller offer för hedersvåldet. Också unga män kan drabbas. 2008 skall GAPF också fokusera på hedersrelaterat våld mot unga killar, både svenska och invandrade.

Se även bloggen Feministiska Blomster med adress Länk: marianna.bloggagratis.se


Om författaren

Författare:
Mariann Andersson

Om artikeln

Publicerad: 21 jan 2008 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: