sourze.se

Romören föll svårt i Predazzo

Dåligt väder i Predazzo idag. Regnat hela dagen men backen håller. Man körde provomgången på nytt "tidsrekord". På bara 30 minuter hade man fått ner alla 50 hopparna.

Man släppte dom tätt för att man ville hinna genomföra tävlingen innan regnet förstörde spåret allt för mycket. I provomgången hade de flesta hoppat sisådär om man jämför med igår. Med ett undantag. Han är sjuk, han är ung och det är urdåliga förutsättningar men så han hoppat! Gregor Schlierenzauer har i sitt provhopp hoppat hela 134,0 meter! Det är bara 2 meter från backrekordet.

Tävlingen inleddes med Norges Jon Aaraas som har hoppat riktigt bra och hans första hopp mätte 121,0. Den unga finländaren Sami Niemi hoppade okej i sitt första hopp med 119.5 meter. Fick bra höjd i början men sen sjönk hoppet fort på slutet. Hans landsman Arttu Lappi hade ett riktigt dåligt hopp i provomgången men hoppade fint men kort i sitt första hopp. Bara 116,5 meter och han tog sig inte vidare till finalomgången. Norges Roar Ljökelsöy hoppade för honom hela 124,5 meter. Kanske har han äntligen hittat tillbaka till sin hoppning? Han har ju haft stora problem under hela säsongen. En norrmän som däremot är i riktigt bra form är Sigurd Pettersen hela 130,0 meter mätte hans första hopp och det i rejält spöregn.

Janne Happonens 120,5 är okej. Var bättre än hans provhopp som var riktigt dåligt. Anders Jacobsen hoppade 122.0 meter. Han var inte nöjd med hoppet. Fick fin höjd och borde ha kunnat hålla ut hoppet längre. När 35 hoppare hade hoppat så började det om möjligt regna ännu mer så hopparna efter hade verkligen svåra förhållanden. Matti Hautamäki hoppade bara 113,5 meter och missade finalrundan. Anders Bardal som var bäst i kvalet hoppade också i ösregnet. Han behärskade det bättre och 124,5 meter är okej i sånt väder. Björn-Einar Romören hoppade bra, riktigt bra men kunde inte stå i landningen och föll. 129,5 meter är ett kanonresultat. Han tog sig ju vidare till final eftersom han hoppat så långt men poängen blev ju så låga att han är långt efter. Men trots att han bara blev 31:a så får han hoppa eftersom hans hopp var ett fallhopp. Är ett fallhopp tillräckligt långt så kommer man med till final även om poängen inte räcker till. Har man hoppat minst 90 av det längsta hoppet så är man

Många topphoppare hade stora problem. De hoppade i svåra förhållanden men trots det så visade ju enstaka hoppare att det går hoppa långt. Men flera "stora" namn missade finalen eller placerade sig mycket långt bak efter första omgången. Men tex Wolfgang Loitzl, Österrike visade med sina 129,0 meter att det gick att hoppa långt precis som Tom Hilde som med sina 130,5 meter ledde inför finalrundan, före landsmannen Sigurd Pettersen. Två norrmän i topp inför finalen.

Janne Ahonen, Finland hoppade med en enorm höjd, landade från hög höjd och hade lite problem med landningen pga det och fick sämre domarpoäng men hoppets längd 129,0 är det ju inga fel på. Gregor Schlierenzauer kunde inte upprepa sitt superhopp från provomgången. 125,0 meter mätte hans första hopp och han hade också problem i färden ut mot bromsplan och låg bara 18:e inför finalen.

Finalen inleddes med Björn-Einar Romören. Han fick ett stopp i överbacken pga vädret, regnet har gjort spåret i överbacken segt, så segt att det alltså stoppade upp. Kom ut från uthoppet i fullständig obalans. Ena skidan lossnade när han hoppade ut och han kraschade rejält. Han lyckades dock vrida på sig så han landade med kroppen före och inte huvudet. Han kunde dock själv lämna bromsplanen gåendes. Efter en kortare paus skickade man ut en förhoppare och sen hade man en paus och juryn tog ett möte. Och efter det så meddelade man att finalomgången är inställd. Så trots att Norge fick ett svårt fall fick man som en liten tröst en dubbelseger i alla fall samt fyra hoppare bland de 10 bästa.

Vi får hoppas på bättre väder imorgon när man ska köra både ett kval och en tävling i samma backe. Vi ska även komma ihåg att Nordisk kombination också har haft tävlingar i samma backe så det är många hoppare som kört i detta överspår idag i ösregn. Det höll inte trots att man försökte släppa hopparna tätt. Lyckligtvis verkar Romören klarat det svåra fallet utan större skador enligt de första rapporterna.

RESULTAT PREDAZZO 080112

1. Tom Hilde, NOR 130,5 133,0 p
2. Sigurd Pettersen, NOR 130,0 133,5 p
3. Wolfgang Loitzl, AUT 129,0 132,7 p
4. Thomas Morgenstern, AUT 128,5 131,8 p
5. Janne Ahonen, FIN 129,0 129,2 p
6. Kamil Stoch, POL 125,5 125,4 p
7. Andreas Küttel, SUI 125,0 124,5 p
8. Arthur Pauli, AUT 125,5 123,9 p
9. Anders Bardal, NOR 124,5 123,1 p
10. Roar Ljökelsöy, NOR 124,5 122,6 p

21. Anders Jacobsen, NOR 122,0 116,1 p
24. Jon Aaraas, NOR 121,0 114,3 p
25. Janne Happonen, FIN 120,5 113,9 p
28. Sami Niemi, FIN 119,5 111,6 p
31. Björn Einar Romören, NOR 129,5 110,1 p

Ej till final:
39. Arttu Lappi, FIN 116,5 104,7 p
45. Matti Hautamäki, FIN 113,5 99,8 p


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2008 18:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: