sourze.se

Miljömedvetenhet ska vara lönsamt!

Det är tabu att säga det, men visst fan har vardagslivet blivit mer betungande och kostsammare för oss som bryr oss om miljön?

Miljösamvetet och klimatansvaret känns alltmer betungande för alla oss medborgare idag, då avgifter och skatter läggs på här och där. De senaste åren har vi även fått lära oss att slänga grejer i olika kärl, vända och vrida på matvaror och stänga av maskiner helt istället för att ha dem på standby-läge. Listan kan göras lång på hur miljömedvetenheten betungat oss mer och mer i vardagen. Visserligen är det för en god sak, men visst händer det att man svär över sopsorteringen, struntar i om det är kravmärkt gurka eller inte och glömmer att stänga av teven på knappen vareviga dag?

Det är trots allt kanske inte så konstigt att det fortfarande finns de som inte vill tro på klimatförändringarna eller att de kommer att bli väldigt allvarliga om vi inte förändrar vårt beteende, eftersom det trots allt hitills enbart har verkat vara dyrt och betungande att förändra våra beteenden. Men måste det vara så?

Var finns morötterna och uppmuntran till att handla miljömedvetet? Var är skattelättnaderna eller skattebrefrielserna för el som produceras av sol, vind och vatten? Var finns lagförslagen som kräver att all förpackningsmaterial för matvaror ska vara 100 komposterbara, så att vi kan slänga all skit i samma kärl igen? Var är den avgiftsfria kollektivtrafiken? Varför flyttar man inte över skattekostnader för underhåll av vägar till bilskatten, så att cyklister slipper vara med att betala underhållet av motorvägar? Var finns de långsiktiga bestämmelserna för utfasning av bensinbilar, så att biltillverkarna och bilhandlarna vet när och om de behöver ställa om sig? Var är de gigantiska forskningsanslagen till forskning om alternativa gröna energikällor som kan driva bilar eller hushåll? Var är skattelättnaderna för krav-märkt mat, så att det någon gång kan bli billigare att måna om miljön än att köpa något som transporterats runt halva jordklotet? Var är lagförslaget på att alla elektronikprylar måste hålla sig under en viss maxeffekt och att det måste finnas en funktion som stänger av strömmen av sig självt efter X antal timmar, så att man slipper att tänka på det själv?

Som vanlig medborgare och intresserad av miljöfrågor, så börjar jag trots allt tröttna på att ansvaret för miljöförändringar hela tiden läggs på individnivå och att det alltid blir piskor istället för morötter. Det är trots allt oerhört viktigt att det måste löna sig att värna om miljön, för att man som medborgare ska få motivationen att verkligen göra det. Som det fungerar idag så är det oftast raka motsatsen, dvs att det är som mest lönsamt att både köpa och sälja miljövidriga produkter och tjänster. Om vi någonsin ska uppnå en massiv förändring av vårt beteende så måste det finnas en uppmuntran till att agera miljömedvetet. Denna uppmuntran kan endast politiker ändra på, eftersom det absolut mest snabbaste och effektivaste sättet att styra om marknaden är att använda skatteväxlingar och lagar. Oavsett om man tror på marknadsekonomi eller inte, så är det bråttom nu och vi har inte tid att vänta på att marknaden ska ställa om sig så att det automagiskt blir lönsamt att producera och konsumera miljövänligt. Det kan ta ett år, men det kan också ta decennier, och det finns ingen garanti för att det ens kommer att ske. Vi har inte tid att vänta och se när det gäller vår miljö. Vi måste agera NU. Det måste löna sig mer att ta sitt miljöansvar och det ska vara bekvämt för individer och företag att måna om miljö, istället för att man ska belastas med alltmer krav och tvång.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 21 dec 2007 08:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: