sourze.se

Valet i USA 2008: Obama knappar in på Clinton

Nedräkningen har börjat. Igår var sista debatten i Iowa, och inom 2-3 veckor är det dags för den lilla majsstaten att bestämma sig. Blir det Hillary eller Obama.

Vid Demokraternas sista debatt inför primärvalet i Iowa var det ett löfte som alla kandidater gav. "Folket skall få tillbaka sin konstitution", och alla de beslut som Bush tagit i strid med konstitutionen skall dras tillbaka. Inför primärvalet i Iowa den 3:e januari 2008, har Hillary Clintons huvudkonkurrent Barak Obama knappat in på Clintons försprång, och att kampen står mellan Hillary och Obama var tydligt i gårdagens debatt.

Hillary deklarerade att vissa av hennes konkurrenter "hoppas på förändring" - riktat till Obama, "andra kräver förändring" - riktat till John Edward, men själv är hon den som kommer att arbeta för förändring. Obama ställdes inför en svår, elak och helt klart humoristisk fråga om hur han, med ringa utrikespolitisk erfarenhet, och som har tre stycken av Bill Clintons tidigare rådgivare i sin stab, skall kunna utgöra en förändring. Hillary skrattade i bakgrunden, och sa "Det skulle jag gärna vilja veta med". Obama svarade ödmjukt att han gärna tar råd från så många som möjligt, även de andra kandidaterna.

Hillary är fortfarande favoriten, men hon är tydligt pressad av att Obama knappat in försprånget, och hon dras med stora problem i sin argumentation om att hon kan stå för någonting nytt då hon är så intimt förknippad med hennes makes presidentperiod. Obama lovade att han som president under sitt första år skulle kalla in millitärcheferna och förklara att kriget i Irak skall avslutas, och soldaterna skall tas hem. Alla Bushs beslut som strider mot konstitutionen skall rivas upp. Clintons svar var likadant, men hon dras med problem då hon på ett tydligare sätt stött kriget i Irak.

Bland de andra kandidaterna kan nämnas John Edwards, vars stora löfte var att göra sig av med de stora företagens makt över politiken i Washington. Edwards är en frisk retorisk fläkt från den amerikanska södern, som dock förlorade förra valet då han först förlorade nomineringsvalen mot John Kerry, och sedan förlorade presidentvalet då Kerry & Edwards led ett stort nederlag mot Bush & Cheney.

De andra kandidaterna, som t.ex. Joe Biden var självklart också med i debatten, men detta val står helt klart mellan New Yorks senator Hillary Clinton och Illinois Senator Barak Obama. Alla andra kandidater ligger för långt efter för att överhuvudtaget ha en sportslig chans.

Iowas stora betydelse för valet har diskuterats. P.g.a. att den lilla majsstaten är först, och ofta kan skapa en dominoeffekt, så har hår kritik riktats mot att detta system bl.a. är en av förklaringarna till en lång tid av subventioner av majsbaserad etanol. Alla kandidater i Des Moines ställde in sig hos Iowas invånare genom hyllningar som "Iowa förtjänar att vara först, för ni bryr er mest, och utan er så kommer pengarna att avgöra", och självklart hyllades Iowas State Fair, som kan liknas vid en galet stor skördefest.

Som det ser ut nu är det omöjligt att säga huruvida Iowa går för Hillary eller Obama. Fyrverkerierna från nyårsfirandet kommer knappt ha hunnit svalna förrän det kommer att smälla i den lilla nordliga majsstaten.


Om författaren

Författare:
Petter Hedberg

Om artikeln

Publicerad: 15 dec 2007 00:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: