sourze.se

Käre Gud, är klimathotet ett meddelande från Dig?

"Blir det inte lite lappsjukt där med allenarådandet och självgodheten? Mig veterligen brukar det ju vara ensamt på toppen och här finns gotjockt med själar som vill kramas lite."

Häromdagen borrade sig en sjuk, ond och ytterst syndig tanke sig in i min ovärdiga hjärnsubstans. Jag funderade på om detta med humor. Var det kanske så att Du när Du väl hade skapat mänskligheten, i god tro lutade dig tillbaka i en ergonomisk molnfåtölj för att betrakta denna finemangeligen uttänkta mekanik till jordskrälle - där så mycket små fina detaljer driver urverket vidare, vidare och vidare - plötsligt kom på att det även skulle kunna vara bra med ett syfte? Hur kändes det då? Steg inte skammens rodnad över självkänslans brädd? För den mest löpande tidsödande tråd i det mänskliga spektaklets historia är väl just det desperata sökandet efter just detta ditt bortglömda syfte?

Vi arma studenter i livets skola får på ett tidigt stadium annars lära oss om detta med ändamålsenlighet, och själva syftet i alla våra uppsatsskrivningar är ju liksom a och o... naturligtvis efter en hel rad av a som följer b, sådant är ju livet. Jag misstänker nämligen skarpt att du då för att rädda ansiktet försåg mänskligheten med humor just för att vi skulle kunna skratta åt oss själva och åt alla våra idiotiska påfund, ungefär som Du vet, bah, när man liksom bara drar till med: "Äh, jag bara skämtade" och åhörarna skrattar lite tvunget och nervöst, men ändå lättat, eftersom de åtminstone slapp fortsätta le välvilligt, förstående och medkännande, fast de egentligen var så uttråkade att de bara tänkte på stundande storhandlingens inköpslista på Maxi en dag före nyårsafton.

Sådant vill man ju inte utsätta någon för, menar jag.
En annan upptäckt denna Sherlock Holmes har gjort är det där med "hokuspokuset". Varför skulle du blanda in hokuspokus i hela smeten? Var det riktigt nödvändigt? Var det kanske en eftergift åt din mer mystiska sida? Din bristande tilltro till din omnipotens som lämnade fältet öppet för att skylla på andra mindre begåvade avgudar? Om nu till exempel man bara ska tro på den enda guden, vilket ju är allmänt omvittnat att det lättar en del av bördan, se bara så kärvänligt vissa kristna ler, för att inte tala om den frälsta blicken vi ju alla vill ha, så borde det ju inte vara till större besvär att göra sin närvaro påmind ibland? ABC i marknadsföring kan annars lätt nedladdas på internet dessa dagar.

Det finns förstås möjligheten med kommunikationens tillkortakommanden. Kanske är det så att vi efter alla dessa år helt enkelt har glömt bort de sinnrika kodningssystem med vilket du kommunicerar dina dagliga bulletiner, och kanske är det där allt hokuspokus kommer in i bilden. En komet som stryker nära jorden kan man kanske med all rätta tolka som "Ajabaja, inte bra". Växthuseffekten å sin sida är väl något i stil med: Det föreligger planer på att rumstera om i verksamheten och börja om från början genom att koka ned alla organiskt liv i en gryta på längre långkok och se vad som händer? Ja, när allt kommer omkring skulle som en jämförelse väl inte en stor president nedlåta sig till att tala pöbelns jidder, och det finns nog en del retoriska poänger i att uttala sig lite allmänt svävande sådär så att man inte kan sätta fingret på vad som egentligen sägs, om det nu skulle bli räfst, rannsakan och rättarting på en och samma dag.

Men vi har ju dessutom alla våra sociala behov, och Du då? Blir det inte lite lappsjukt där med allenarådandet och självgodheten? Mig veterligen brukar det ju vara ensamt på toppen och här finns gotjockt med själar som vill kramas lite. Taktil terapi, du vet... en populär återupptäckt även hos arma själar dessa pansarglasbeklädda dagar. Man mår bra av det. Du skulle då kunna passa på att uppdatera regelboken, för den förra vi fick håller bindningen helt på att upplösas i, och vissa personer med översvämmande egon slåss om tolkningsföreträde med saker och ting som smäller högt och på det hela taget är rätt besvärande.

Så kom gärna och hälsa på, men ring först är du snäll så att vi kan städa upp lite först. Mottagningsrummet kan vi väl förlägga till Sydpolen? Där ser man så fina soluppgångar så här års.


Om författaren

Författare:
Ambjörn Madegård

Om artikeln

Publicerad: 09 dec 2007 12:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: