sourze.se

Tänk om alla...

"Små saker skulle kunna minska vår gemensamma miljöpåverkan mycket, och samtidigt få oss att spara pengar, må bättre och spara tid. Och ändå är det så ruskigt svårt att få det att hända."

Människan har begåvats med förmågan att se långsiktigt. Vi kan resonera om och tänka på vilka konsekvenser våra handlingar får för barn och barnbarn. Vi kan också känna känslor för människor vi inte sett och förstå deras lidande. Vi borde alltså ha möjligheten att ändra vår livsstil med hänsyn till andra.

Ibland tänker jag på hur många enkla saker vi alla skulle kunna göra, som skulle göra världen så mycket bättre. Att säga hej i hissen eller att le istället för att surmulet humma till kassörskan i affären. Eller att minska vår miljöpåverkan med små, små saker i vår vardag.

Vissa saker börjar bli tjatiga, som att stänga av elektroniken istället för att låta den stå stand-by. Ungefär tio procent av hushållselen går till stand-by. Någon som tycker det är dyrt med el? Nähä, uppenbarligen inte. En hel TWh skulle sparas om alla stängde av på riktigt och drog ur mobilladdarna ur eluttaget. Det motsvarar uppvärmningen av 40 000 villor.

De flesta tycker uppenbarligen ändå att det inte är värt besväret att stänga av elen helt till dator, tv och stereo varje kväll. Alltså är det läge att kräva av tillverkarna att få bort stand-by-funktionen. Några lata gubbar skulle få lite motion att gå fram till tv:n och slå på den innan de sätter sig i soffan. Det går också att bestämma en högsta gräns för hur hög standby-funktionens elförbrukning får vara.

Tänk om alla åtminstone kunde kolla vilken apparat som drar minst el och låta det påverka vilken tv, dator eller stereo de väljer.

Tänk om alla som bor i en mellanstor stad, eller som bor inom en mil från jobbet i Stockholm, kunde välja att ta cykeln till jobbet istället för bilen. En dag i veckan i alla fall. Man mår bra av att cykla och det sparar pengar.

Många säger "jag måste ha min bil för att... bla bla bla... hämta på dagis, handla mat och köra till hockeyträningen". I verkligheten ligger dagis vid cykelbanan på vägen till jobbet och maten köper de ändå bara en gång i veckan. Hockey är rimligtvis inte under arbetstid, så det är bara att sluta ursäkta sig och skaffa en schysst cykel. Barn kan förresten också cykla, det ger dem motion och bra vanor. Själv cyklade jag 2 kilometer till skolan varje dag från årskurs 3 och det var viktigare för att hålla min kondition än skolgympan.

Tänk om alla kunde ta tåget istället för flyget mellan Stockholm och Göteborg. Och alla andra platser där tåget tar under tre timmar. Aftonbladet skulle följa med mig på valturné i valrörelsen 2006. Artikeln de skrev efteråt kritiserade att vi inte enbart använt miljöbilar under resan genom Västernorrland. Själva flög de från Stockholm till Sundsvall - en resa som går snabbare med tåg!

Små saker skulle kunna minska vår gemensamma miljöpåverkan mycket, och samtidigt få oss att spara pengar, må bättre och spara tid. Och ändå är det så ruskigt svårt att få det att hända.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2007 10:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: