sourze.se

Politiker kan inte våldta

De två kvinnor vilka som barn utnyttjades i bordellhärvan Geijeraffären kräver ersättning för sexuella övergrepp. Utredningen lades ner för att överheten var deras kunder.

Två minderåriga flickor omhändertagna för samhällsvård utnyttjades grymt i den sk Geijeraffären 1977. Idag är de vuxna och kräver att svenska staten ger dem en ursäkt och kräver därtill ekonomisk ersättning.

Affären tystades ner och den polis som handhade utredningen mörklade hela affären och de kontroversiella pappren brändes. Den polis som hade ansvaret har själv erkänt att han brände dem. Härvan publicerades i DN av journalisten, Peter Bratt vars avslöjanden blev så heta att etablissemanget gungade. Peter Bratt fick backa och trodde att det var en fälla och Lennart Geijer fd justitieminister gav sitt skadestånd till DN för att bilda en fond för sund journalistik.

Det PM som figurerade med de kända namnen förnekades av den dåvarande statsministern, Olof Palme. Kvinnorna menar att staten underlåtit att utreda brott och försökt mörklägga historien. Flera kända namn var deras kunder, vilket i praktiken innebär att det fanns pedofiler bland höga politiker och näringslivsmän. Kvinnornas advokat säger att rättsövergreppen saknar motstycke i Sverige. Den polis som var med i utredningen säger att vissa av namnen har flera olika flickor - oberoende av varandra - nämnt.

Nu kommer dagens typiska kommentar. Statsminister Reinfeldt skyddar givetvis sina gelikar. Han vill inte gå händelserna i förväg utan överlåter åt JK att avgöra frågan. Maud Olofsson, Sveriges svar på Margret Thatcher, säger lite snorkigt i TV att detta inte är en politisk fråga utan skall handläggas av rättsväsendet. Saken är den att händelserna är preskriberade och med den inställning som politikerna har lär inte kvinnornas rättmäktiga krav erkännas. OM man inte hotar med att skriva en bok och avslöja samtliga namn.

Skriv en bok - jag är övertygad om att bara tanken på en bok gör att Rättssverige tystar ner det hela med att ge skadestånd. Samhällets Styvbarn drar ofta det kortaste strået.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 05 dec 2007 21:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: