sourze.se

Jag är torsk på Tallinn!

Jag är helt såld på alla matvarubutiker och små estniska blomsteruppsättningar.

För dig som har svårt att gå eller helt enkelt vill köpa en massa, mera än vad man klarar av att böra, så bör ni läsa igenom hela stycket eller skrolla ner mot slutändand. Det börjar närma sig julen och julklappshysterin är på väg om den nu inte redan har börjat. Jag bestämde mig för att i sista sekunden dra till Tallinn med båten Ms/Victoria. Du får en hytt för endast 380 kronor och en mysig färd ut mot Östersjön. Om du bestämmer dig i sista sekund som jag gjorde så gör det inget om du inte har hunnit växla till estniska kronor. Svenska kronor godkännes på båten. För barn finns lekrummet "Ilons garden" med rittillbehör, leksaker, rutschkana och bollhav. Visst är det fantastiskt att kunna lämna av barnen för någon timme om du vill handla i lugn och ro på tax-free.

När matlusten vaknar i kroppen så finns det en massa gott att välja på. Du har ett gediget smörgåsbord som jag själv väljer på utresan. Du kan hitta det mesta i smakväg som passar dom flesta. Allt från sill, kall- och varmrökt lax, löjrom, lammkött och Jansonsfrestelse för att inte tala om det härliga dessertbordet, som jag tror alla barn suktar efter. Men det är bara om man äter upp köttbullarna och prinskorvarna det blir efterrätt.

Vill man känna av ett lite lugnare tempo där alla inte krafsar i potatisen så finns det en angenäm miljö med god betjäning på Ála carte Piazzan, men det är inget jag rekommenderar. Det finns också ett veritabelt paradis för vinälskare med ett förföriskt urval viner. Det finns alltså något för alla och känner man för en frossardag så har man möjligheten att välja det andra alternativet på hemresan. Jag nöjde mig med smörgåsbordet på utresan och efter tredje omgången kände jag att på hemresan får det nog bli lite lugnare och ett test i à la carten. Kvällen bjöd på spex, karaoke och spelmaskiner och åter spelmaskiner. Jag föll naturligtvis på lurendrejeriet och efter en vinst på 140 kronor så stod jag där efter två minuter tomhänt igen... spela inte!

Resan har hittills endast kostat mig 800 kronor och hade jag inte spelat så hade summan bara varit på 660 kronor och då är maten inräknad med dryck på smörgåsbordet. Jag förmodar att det kommer gå åt mera pengar i land på Tallinn, men det är ju det som är själva grejen med den här resan. Det är ett perfekt läge för dig som vill handla julklappar, julsprit eller julgodis.

Avstigning för samtliga passagerare klockan nio svensk tid och tio estnisk tid. Promenaden mot land är ingen lek. Ska vi dra bort ett minustecken så blir det sträckan mot land som känns som evigheter innan man kommer fram. Något du även bör tänka på när du går ombord efter en dagstur i alla affärer du hittar. Jag själv rekommenderar starkt deras egna varuhus, Adelli Kaubanduse Ou. Jag shoppade både underkläder, badtofflor, en massa tröjor och jeans till mig själv och julklappar och från detta varuhus har du halverat all kostnad om du jämför med ett av de större varuhusen mitt inne i centrum. Casino och stripshow erbjuds i nästan varje kvarter. Marknader lite utanför centrum finns det gott om, och som bör besökas. Allt från charkuteri till handstickade vantar, mössor, tröjor och sockor.

Men mot slutet, när man knappt orkar stå på benen och är på väg mot båten igen så går du förbi, Hyper Rimi. Det är väl lite som motsvarigheten till City Gross, men ändå inte. Glöm tax-free på båten, här har du varuhuset för dig som vill fylla på med proviant inför julen. Men glöm inte att ta med dig matvagnen till terminalen, det är en lång väg att gå med alla kassar i handen och kanske två tre flak med öl.

Båten avgår klockan 18.00 och det är bara duschen som gäller och kvällen blir nog lite i samma anda som på resan dit: mat, lite spel och show. Sen får det vara kväller - en perfekt shoppingtur innan jul.


Om författaren

Författare:
Majsan Keller

Om artikeln

Publicerad: 22 nov 2007 11:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: