sourze.se
Artikelbild

Idol 2007 - Hej då Mattias!

Amanda Jensen kommer att vinna Idol, och i egenskap av ung tjej med noll erfarenhet konstaterade jag redan för 2 månader sen att en ny stjärna är född.

Foto: www.granlundpictures.se - Sourze

"Hon är redan finalklar, så jävla bra att jag aldrig sett något liknande. Helt otroligt framträdande." Så skrev jag den 26:e september om Amanda. Naturligtvis hade jag uppmärksammat innan, men den kvällen motade hon effektivt bort minsta substans av tvivel, hon sken starkare än alla andra och det berodde inte alls på hennes platinablonderade hår. Hon gjorde mig än säkrare under intervjun på Scandic Anglais, då hon satt vänd mot mig, aldrig vände blicken från mina ögon, lugn och stadig i ett kaos av kåta journalister, så självsäker, vacker och mogen. Förra fredagen var hon fantastiskt. Nu igår sjunger hon bortom alla gränser. Vi kan köra på sångtävlingslinjen, och Amanda är tveklöst den med djupast äkta känsla, med ett riv i rösten som minner mig om stora stjärnor, igår gör hon dessutom sitt hittills bästa totala scenframträdande. Hon glider ned på knä, och jag tror henne. Hon talar till oss genom kameran, i en låt som borde vara för stor för en tjej knappt 19 fyllda, uppbackad av en gospelkör som borde köra över henne, men hon genomför det med bravur och mer därtill.

Marie borde åka ut nästa gång. Nu har hon tappat mitt förtroende. Om hon inte var så jävla ful på scen hade jag förmodligen tyckt om henne mer. Jag fattar, hon är inne i låten, hon gör sin grej, hon är kissnödig. Allt förståeligt, men någon måtta får det ju vara. Att ingen i juryn reagerar på hennes rörelsemönster är mycket underligt. Kanske är det politiskt inkorrekt att diskutera det. Fult är det i varje fall, för en så vacker kvinna. Tycker dessutom hon är rent kass i sångtekniken, någonstans på vägen fick hon lite hybris och började göra nedgångar och wailingar som inte låter bra ut tills oss TV-tittare. Det är här juryn måste komma in, hur kan hon förbättra sig om dom inte är ärliga? Godkänd igår, får skärpa till sig rejält om hon ska klara sig nästa vecka.

Mattias, Mattias. Jag fick rätt i det jag skrev förra veckan, han fick packa och åka hem. Är han bättre än Andreas igår? Ja. Baserat på just det framträdandet och inget annat. Men som bekant speglar tittarröstkvantiten en hel jävla massa andra faktorer förutom 2 minuter sjungandes vad Idol-produktionen kallar gospel. Mattias är fast i sin inskolade teknik, och trots att han är medveten om det gör han samma fel igen. Han försöker sjunga fint, lägger sitt fokus där, och tappar då automatiskt i känsla och styrka. Dessutom pekar han på sin hals och vill ha sympatiröster, men det är en tuff publik. Som sagt tidigare, Mattias är sämre än både Danny och Darin, och inte heller lika snygg. Punkt. Dont quit your day job.

Daniel gör naturligtvis bra ifrån sig. Som vanligt. Men han är otroligt irriterande. Han lyckas vara irriterande från programmets början till programmets slut. Bara det är ju en bedrift. Han är uppe och sväver bland molnen, och är väl förmodligen Globen-klar. Men jag kommer aldrig rösta på honom.

Andreas försöker och försöker. Han tar i för kung och fosterland, i en låt som vanligtvis framförs av en otroligt duktig manlig sångare. Jag tycker han ser säker ut på scen, han står stadigt och den enda gång han ser smått frågande ut är när Kishti kommer med sina konstiga råd och tips vid jurybedömandet. Jag älskar Andreas. Hur kan man inte älska Andreas?

Carola kan man ha åsikter om, men hon är ohotad på sin legendposition gällande svensk musik idag och ska respekteras för vad hon gjort. Jag tycker om hennes inhopp i gospelns kraftfulla värld, sjungandes med ett gäng blivande nåja artister. Om bara Amanda kan förvalta sin talang som Carola gjort, då har vi en ny potentiell legend där på scenen.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2007 14:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: