sourze.se

Reglera lönerna till JämO

"Jämställdheten kommer i kläm med de klasskillnader vi har i dagens Sverige, för i Sverige är människor lika tragisk ojämställda som deras kön."

Troligen har få missat ståhejet kring nye JämO:s lön. Det är ju så att nye JämO tydligen får mindre i lön än förre JämO. Redan detta är i sig tillräckligt för att höja på ögonen, spontant kan man tycka att löner JämO:s lön om något borde vara nivåreglerad.

Att förre Jämo var man, att nye JämO är kvinna och att lönesättningen för nye JämO enligt TT har undertecknats av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni gör givetvis saken sju resor värre.

Dumhet brukar belönas på passande sätt och reaktionerna borde komma med större sannolikhet än ett brev på posten. Från alla håll och kanter kommer höras röster om att nye JämO:s lön ska höjas så att den motsvarar förre JämO:s lön. Annars är det inte jämställt, rätt och riktigt.
Det håller jag å ena sidan med om, till 100 procent. Att nye JämO:s lön ska regleras till förre JämO:s lön håller jag å andra sidan inte med om.

Hur goda avsikter de som skriker efter lika lön mellan nye och gamle JämO än har skriker nämligen också efter en återgång till ökade löneklyftor och klasskillnader. För de städerskor som i dagsläget tjänar cirka fyra gånger mindre än JämO är ju situationen den omvända. Genom JämO:s lönesänkning har ju jämställdheten mellan Sveriges politiker och städpersonal ökat, jämfört med förre JämO som tjänade cirka fem gånger så mycket som nämnda städerskor.

Med andra ord: ifall vi med allmän opinion lyckas höja JämO:s lön till förre JämO:s har vi lyckats införa jämställdhet i ett fall. Dessvärre har vi därmed också ökat olikheterna i det stora hela. Jämställdheten kommer i kläm med de klasskillnader vi har i dagens Sverige, för i Sverige är människor lika tragisk ojämställda som deras kön.

Mitt förslag att komma runt problemet är att reglera SAMTLIGA svenska politikers löner efter nye JämO:s. Då JämO är satt att kontrollera jämställdhetens efterlevnad kan jag knappast tänka mig en bättre måttstock. Fördelen att nuvarande JämO dessutom är kvinna behöver knappast förklaras.

Att denna lösning inte är okontroversiell är jag väldigt medveten om. Det vore ett i världshistorien unikt sätt att demonstrera en djupgående förståelse för människors jämställdhet och lika värde. Dessutom ett första steg mot en riktig lönenivåreglering mellan könen.
Gör denna inställning mig till en kommunist är det väl den hammare och Skära jag får bära.


Om författaren

Författare:
Max Smedberg

Om artikeln

Publicerad: 09 nov 2007 13:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: