sourze.se

Sverige börjar bli unket

Ingen människa är felfri, hur mycket man än försöker vara det.

Till exempel begår vi alla människor en form av brott var dag: vardagsbrott. Varje dag genomförs en svart tjänst, på grund av en medveten skatterevolt eller bara ren girighet?
Varje dag kör billister över hastighetsgränserna, medvetet eller omedvetet, medan en del åker dit. Varje dag får någon en parkeringsbot, av rent slarv eller avsiktlighet? Varje dag blir medborgare offer för betalningsanmärkningar, därför att räkningen råkat åka med reklamen till källsorteringen, eller för att man inte haft råd att betala den i tid? Varje dag köper någon myndig person ut cigaretter eller alkohol åt minderåriga, medvetet eller för att man antagit vederbörande vara 18 eller 20 år?

I klartext: Hur mycket vi med bästa vilja i världen, försöker framstå som hederliga medborgare, lyckas vi ändå inte fullgöra denna uppgift till 100 procent. Varför?
Svar: Därför att vi frestas av en sorts ondska. Den amerikanska psykologen Scott Peck, definierar denna som vardagsondska och består av tre element: Kontroll, manipulation och förljugenhet.

Den senaste tidens politiska avslöjanden visar tydligt att även de som skall utgöra samhällets ryggrad, inte klarar av att ha "rent mjöl i påsen". Samtidigt vill politikerna styra oss mot ett alltmer utbrett "storebrorsamhälle", bestående kontroll av det som förr ansågs vara varje människas privatsak. Nu ska det bli tillåtet för myndigheterna att rutinmässigt ta del av privata telefonsamtal, e-post och sms-meddelanden, detta oavsett om brottsmisstanke finns eller inte eller om t ex godkännande finns från åklagare.

Det gamla talesättet "den som har rent mjöl i påsen, har ingenting att frukta", håller inte längre som motiv för de integritetsinskränkningar, vi är på väg mot. Det är nästan så att man vill lämna Moder Svea.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 08 nov 2007 12:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: