sourze.se

Jag blev bestraffad för det vita extraknäcket

Det blev dyrt! Väldigt dyrt. Jag fick lära mig att ärlighet, kostar!

Jag arbetade som sjukvårdsbiträde på Vasa sjukhus och var tjugo år gammal. Det var både roligt och arbetsamt. Problemet var lönen! Den var lika urusel då som nu. Jag började leta efter ett extraknäck.

Hittade ett genom en kompis. Det blev Baldakinen. De sökte en servitris. Gick till mötet med hovmästaren och han frågad om vad jag arbetade med och hade arbetat med. Jag nämnde Viktoria och det gillades.

Hovmästaren trodde att jag hade arbetat på restaurang Viktoria Göteborg men jag menade korvkiosken i samma stad. I vilket fall som helst lärde jag mig snabbt. Tur var att alla glas stod i diskställ med benämning. Svingar var glas som till exempel användes för likörer.

Under helger som mina ordinarie arbetskamrater var lediga slet jag som servitris. Det var stora kontraster mellan att arbeta med sjuka och fyllesjuka! Men det var lärorikt och roligt.

Till saken hörde att båda mina arbeten var "VITA". Det erlades skatt och sociala avgifter!

När kom chocken? Jo, efter att jag deklarerat första gången efter mina båda jobb. Jag fick restskatt som hette duga.
Det gjorde mig skitförbannad. Först hade jag två arbeten som definitivt kan klassas som kvinnliga låglöneyrken och de var båda slitsamma och dåligt avlönade.

På toppen av detta blev jag bestraffad! Efter att jag slitit ihop skatten och blivit fri från hotet av kronofogden svor jag att aldrig mer extraknäcka vitt. Tro mig det har jag hållit!

Den dagen jag skulle tjäna mycket pengar skulle jag aldrig komma på idén att betala svart för hushållsnära tjänster. Idag har jag inte pengarna och släpar mig till att städa själv, men jag förstår att människor med ett ordinarie arbete inte har någon som helst lust att ta ett extra jobb"VITT".

Däremot är det oförsvarligt att människor med gott om pengar inte betalar för de tjänster som de utnyttjar i hemmet. Att de med medelinkomster INTE gör det, förstår jag däremot till fullo.

Låt varje svensk låg och medelinkomstagare tjäna 20.000 skattefritt varje år. Det enda som skulle krävas är att den som utnyttjat och betalt för tjänster upp till summan ska skicka in en skrivelse om det. Inte behöva fylla i tre blanketter!

Det kanske skulle vara en väg att gå och därmed
slippa att bli bestraffad för att man vill göra rätt för sig!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2007 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: