sourze.se

Slöja, ett hinder mot jämstäldheten?

Vi ser dem överallt, de muslimska flickorna och kvinnorna som bär slöja. På bussen och i spårvagnen, på Konsum och i biblioteket, på plugget och på gatan.

Hijab, chador, burqa - kärt barn har många namn. Inget annat plagg är så omdiskuterat som den muslimska slöjan. Vissa tycker att det är något vackert andra ser den som hot mot jämställdheten. Vi ser dem överallt, de muslimska flickorna och kvinnorna som bär slöja. På bussen och i spårvagnen, på Konsum och i biblioteket, på plugget och på gatan. De bär sina slöjor för att visa att de är muslimer. Men ofta får de betala ett högt pris. Slöjan sticker i ögonen på många. Varför?

Vissa vill förbjuda tjejer under 16 år att bära slöja och andra anser att det är kvinnoförtryck. Men varför ska man förbjuda något sådant i ett land med religionsfrihet, undrar jag. Vi kanske borde förbjuda bärandet av tomtedräkter och lucianattlinnen också? Sverige anses ju vara ett "modernt" land, vem ger oss här rätten att förbjuda någon bära ett plagg? Varför inte förbjuda det mer avklädda modet som får tjejer att vilja svälta sig i stället?

Jag blir så arg över den okunskap som finns om Islam och slöja. Är man terrorist bara för att man bär slöja och måste man nödvändigtvis vara tvingad till det? En flicka kanske vill se ut som sin mamma och bär slöjan av egen fri vilja. Några känner sig vackra i sina slöjor, ska vi ta ifrån dem det?

Inom islam förekommer inget tvång. Den som har läst Koranen är redan medveten om det. Är det inte värre att kvinnor trakasseras för sin tro? Kvinnor som måste ta av sig sin sjal på jobbet för att undgå arbetslöshet eller ständig mobbning. De är förtrycka av folk som spottar efter dem på gatan och skriker fula ord! Deras tygstycke på huvudet skadar väl ingen, så varför inte låta dem vara i fred.
Många accepterar satanister och människor som dyrkar djävulen, så varför inte bara acceptera att folk vill bära slöja också?


Om författaren

Författare:
Nadina Nakic

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2007 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: