sourze.se

Film: "The Heartbreak Kid" - mycket fånerier

"Hur kul är det egentligen när 40 män beter sig som överåriga tonåringar. Det är ungefär lika charmigt som när den coolaste killen i baren för sisådär 20 år sen fortfarande hänger kvar med samma attityd och samma skämt. Ridå!"

Betyg: IG
Titel: The Heartbreak Kid
Genre: Komedi
Regi: Peter och Bobby Farrelly
Medverkande: Ben Stiller, Michelle Monaghan, Malin Åkerman, Jerry Stiller, Rob Corddry, Carlos Mencia, Scott Wilson, Danny McBride m fl
Speltid: 1 tim 56 min
Premiär: 9 nov

Amerikanska flåskomedier, action och thrillers är det som går bäst på svenska biografer, enligt Biotoppen, som veckovis redovisar de tio populäraste filmerna. Nästa vecka kommer "The Heartbreak Kid" att ta en plats på den listan om man ska följa den sedvanliga biotoppslogiken, vilket innebär att ju sämre kvalité en film har desto säkrare är att den kvalar in bland topp tio.

Att se film på bio kan jämföras med dagens läsningsmönster, där kodordet är underhållning - deckare och chic lit - , vilket kan översättas med att biotittande såväl som bokläsning till stor del har utvecklats till konsumtion, som följer minsta motståndets lag. Allt som säljer är lika med bra på marknadsprosa och eftersom det är 16-24-åriga snubbar som mest går på bio, enligt SCB, så får vi ett majoritetsutbud av film på repertoaren utifrån deras tycke och smak. "The Heartbreak Kid" är skräddarsydd för den målgruppen, men tyvärr inte för så många fler.

Ben Stiller spelar Eddie, en snubbe i sin egen ålder, 40 , som fortfarande - trots att vännerna omkring gängat sig - inte gift sig. Han har som många av 60-talisterna fastnat i ungdomslandet och har svårt att bli vuxen. Man kan tycka att på det sköna nya 2000-talet när singlarna står som spön i backen inte skulle vara något större problem, men den normativa ordningen förordar ännu äktenskapet som en vuxenmarkör. Så långt blinkar den här historien mycket med sin samtid och drivs framåt av en smart dialog. Men det vore inte en Stiller-rulle om den inte rätt omgående i sin överspända ambition att vara komisk tippar över i en pubertal humor, som känns pinsam med tanke på att den levereras av en gråsprängd man. När han så plötsligt när allt hopp tycks ute möter det han tror är "den stora kärleken" är hon en blond sexatlet - spelas hysteriskt av svenska Malin Åkerman - och innan man vet ordet av ringer bröllopsklockorna.

Resten är en förvecklingskomedi - där teaterscenens smällande dörrar inte är långt borta - som mest liknar en buskis. Stereotyperna duggar tätt både när det gäller intrigen och karaktärerna, där bland andra farsan Doc, en sexfixerad brudjagare, spelas av Bens farsa Jerry Stiller. Tyvärr hjälper det inte att dialogen ibland är kul när den drunknar i fånerier.

Det är nåt som skaver rejält i den här filmen och jag tror att det har med marknadsanpassningen - läs snubbar mellan 16 och 24 år - att göra. För hur kul är det egentligen när 40 män beter sig som överåriga tonåringar. Det är ungefär lika charmigt som när den coolaste killen i baren för sisådär 20 år sen fortfarande hänger kvar med samma attityd och samma skämt. Ridå!


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 05 nov 2007 23:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: