sourze.se

Politiker i knät på media?

Politiska journalister vill styra Sverige så också politikerna. Kanske ihop?

Varför ska politiska journalister inte sitta och pimpla vin med politiska makthavare? Eller ställ frågan så här: Varför ska politiska journalister sitta och pimpla vin med politiska makthavare?

Antagligen beror det på. Är anledningen till pimplandet att ha trevligt, off the record, är det väl okej, men är det för att luska ut hemligheter och få ett scoop när tungan slinter av sprit, är det helt enkelt förjävligt!

Lika lite som en journalist vill bli styrd av den som blir utfrågad, lika lite vill den som blir intervjuad, bli styrd av en journalist. Det bör vara ett ömsesidigt givande och tagande, vilken också är fallet i de flesta fall.

Många kända journalister, som exempelvis KG Bergström, är korrekt. Men en del verkar helt ha hamnat i fel skrå.

Lena Smedsaas, politisk kommentator på TV verkar ha ett dåligt minne. Uttalandet att Fredrik Reinfeldts högra hand Ulrica Schenström, nu tar time out, fick Bengt Magnusson nyhetsankare på TV4, att ställa följande fråga till Lena Smedsaas: Är detta slutet på hennes politiska karriär?

Lena Smedsaas: Ja, tittar man på vad som hände med Lars Danielsson så... och det är ingen som har kommit tillbaka...

Bästa Lena Smedsaas, som journalist borde du först och främst kommit ihåg vem som myntade uttrycket "time out". Ja, just det! Det var Mona Sahlin efter att ha ertappats med att använda statens kontokort för sina privata inköp.

Hon tvingades att lämna sina förtroende uppdrag men för de flesta är hon numera välkänd som Socialdemokraternas första kvinnliga partiledare. Märkligt i hela den här historien är att de berömda tsunamibanden är inlåsta de närmaste 70-åren och detta med anledning av rikets säkerhet, vilket alla partier är rörande överens om! Tsunamin var en verklig katastrof.

Nu fjantar sig alla i opposition om vem som satt vid den röda knappen, utifall att något skulle kunna ha hänt. Är jag den enda som tycker att detta är politisk sandlåda där vissa politiska journalister delar ut spadar och hinkar?

I grund och botten är alla politiker ute efter samma sak som journalisterna. De vill sätta dagordningen!

Vad kan det då betyda att Ulrica Schenström tar time out? Det kan lika gärna betyda att om tio år sitter hon som moderaternas första kvinnliga partiledare. Men å andra sidan kan jag tänka mig att det finns många journalister som kommer att göra sitt bästa för att förhindra det! Kan ett glas vin verka lockande?

P.s En annan märklig företeelse i hela den här historien är att när dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet, var så packad att hon kissade på sig under ett biografbesök, skrevs det inte en rad om det. Undra varför?.D.s


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2007 15:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: