sourze.se

Drama på TV: Danskarna sopar banan med Sverige

När jag jämför skådespelarinsatserna jag sett i danska TV-dramor med svenska, framstår de svenska skådespelarna som kamouflerade plastbitar målade till torra träbitar.

Den danska serien "Föreställningen" gjorde entré på SVT igår. Återigen sitter jag som förtrollad framför TV:n och tittar på ett välgjort dansk drama. Vilket framträdande! Vilka skådespelare! Manusförfattare! Regissör! Ljud, klippning, detaljer, ingenting lämnas åt slumpen.

Labyrinten, Avenyn och den fullständigt urusla versionen av Nessers Borkmanns punkt, kan bara inte föreställa mig att Håkan Nessers bok var så kass som filmen! är bara tre i raden av föreställningar där pengarna lika gärna kunde ha kastats i sjön. Enda anledningen till att jag orkade se hela filmen var Sven Wollter. Han är en lysande skådespelare. Men de andra?

Vad är det som gör, att för mig fullständigt främmande danska skådespelare, fastnar totalt på min näthinna? Visserligen är det inte första gången jag ser mannen som spelar Marko i "Föreställningen". Han spelade med i den danska polisserien, Anna Phil, som också var helt förträfflig. Men i den hade han en helt annan roll, som han också gjorde superbt.

Känslorna som de danska skådespelarna förmedlar är som otämjda, heta och glödande förstamajbrasor. När jag jämför med de skådespelarinsatser som jag sett i de svenska serierna, framstår de svenska skådespelarna som kamouflerade plastbitar målade till torra träbitar.

Visst, det finns en och annan skådespelare med tyngd, men det blir en ojämn kamp. Det saknas ett helhetsbegrepp. Jag vet inte vilka magiska egenskaper filmmakarna har i Danmark, men det vore önskvärt att de svenska gav sig tid att studera och lära. Det kanske skulle resultera i att vi skulle få betydligt bättre producerade, regisserade och utformade svenska filmer och serier, med högre sevärde och kvalitet.

Mordkommissionen 2000-2003
Krönikan 2003-2006
Anna Phil 2005-
Advokaterna 2003-
Örnen 2004
Föreställningen 2007

Jag har glömt namnet på ytterligare en serie som gick för några år sedan. Det var killar och tjejer som bland annat startade och arbetade på en reklambyrå. Även den blev en succé!

Tack SVT för att Ni köpte in ett bra program för licenspengarna och inte bara slösar bort dem!


Om författaren

Författare:
Ramona Fransson

Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2007 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: