sourze.se
Artikelbild

Jag träffade Erik Almqvist, ny ordförande SDU

SDU behöver utveckla sin ideologiska kärna med en tydligare politisk linje, men samtidigt vara pragmatiska i sin sakpolitik

Ny förbundsordförande för Sverigedemokratisk Ungdom SDU är Erik Almqvist 25 år. Erik Almqvist har tidigare arbetat som egenföretagare inom IT, han har varit mäklare, försäljare och arbetar idag som politisk sekreterare för Sverigedemokraterna. I de politiska uppdragen ingår även att fungera som gruppledare i Lunds kommunfullmäktige.

Hej Erik. hur länge har du varit politiskt aktiv?
- Jag har varit politiskt intresserad så länge jag kan minnas, men engagerade mig politiskt först 1998. Då i Liberala Ungdomsförbundet. Efter ett aktivt första år hade jag dock en relativt inaktiv period tills 2004 då jag gick med i Sverigedemokraterna. 2005 trappade jag upp mitt engagemang inom SD rejält och sedan årsskiftet 2006-2007 jobbar jag heltid med politik.

Vilka föreningar politiska föreningar och förbund har du varit aktiv i?
- Liberala Ungdomsförbundet och Sverigedemokraterna/Sverigedemokratisk Ungdom är de organisationer jag varit aktiv i. Jag har också varit medlem i Timbro och eventuellt även Ung Vänster när jag var i 14-årsåldern. Är dock inte säker på om jag någonsin var formell medlem där, men det där med medlemskap tycks vara ett godtyckligt begrepp inom Ung Vänster. Så även inom folkpartiet förresten, som fortsatte skicka sin medlemstidning till mig ända tills förra året.

Vad är det som driver ditt intresse för politik?
- Tanken på ett samhälle där människor känner trygghet, samhörighet, framtidstro och självförtroende. Ett samhälle där människor respekterar varandra, naturen och de gemensamma tillgångarna. Ett samhälle som formas efter folket och inte tvärtom och där människor kan leva med naturen, inte bara i den.

Du tillträdde som ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund nu i september. Vilket ansvar har du som ordförande för SD ungdom?
- Det ansvar jag främst känner just nu, är att hjälpa våra företrädare och medlemmar att hitta naturliga roller och uppgifter inom förbundet. Att skapa en välfungerande och effektiv organisationsstruktur. Om det lyckas så kommer också medlemsverksamheten fungera bättre. På lite längre sikt tror jag också det är viktigt att förbundet stakar ut en tydligare politisk linje med en ideologisk kärna, men som samtidigt kan inta en pragmatisk hållning när det kommer till sakpolitik. Detta är något vi måste göra gemensamt, men jag känner själv ett ansvar för att det verkligen sker.

Vilka är de viktigaste ungdomspolitiska frågorna för Sverigedemokratisk Ungdom?
- En trygg och kunskapsinriktad skola, en sund miljö- och djurpolitik och att ifrågasätta de negativa attityder och kulturer som är alltför förekommande i sammanhang som ungdomar tar del av. Mindre mångkultur, "respekt" baserad på terror och objektifiering av unga tjejer. Mer gemenskap, omtänksamhet och framtidstro - allt inramat i en fosterländsk anda.

Hur vill du utveckla SD ungdomsförbund de närmsta åren?
- Dels genom att lägga grunden för en bättre organisationsstruktur och nya politiska program, dels genom att öka aktiviteten - både den mer sociala och den politiska. Jag har också en del idéer om ungdomsprojekt.

Vad står närmst på agendan för SDU?
-Närmast på dagordningen står att bilda ett par nya distrikt inom förbundet, samt att lansera vår nya tidning och förbundslogotyp.


Om författaren

Författare:
Per Hagman

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2007 16:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: