sourze.se

Förbjud omskärelse av pojkar

Hur kan vi i ett modernt land som Sverige tillåta omskärelse av pojkar? Vakna upp till 2000-talet och förbjud all stympning.

Jag är förvånad över att det fortfarande år 2007 finns de som hävdar att omskärelse bör utföras för att det är mycket renligare. Jag kan förstå att det var så förr, när man bodde i gamla lerhus med jordtrampade golv och då man tvagade sig med sand. Men i dag när det är standard att ha badkar och dusch i alla boenden borde det inte vara något större problem för en man att dra tillbaka förhuden och tvätta den. Är säker på att de flesta män ser till att tvätta snoppen som en del i den vanliga dagliga hygienen.

Nu försvarar sig de som förordar omskärelse med att säga: "En man som är omskuren får inte lika lätt urinvägsinfektion". Men hallå! Nog är det så att urinvägsinfektioner hos män aldrig varit ett större problem? Urinvägsinfektioner är det mest kvinnor som får tack vare sitt mycket kortare urinrör. Har under mina år haft män runt omkring mig, både som partners, söner och bekanta, och har aldrig någonsin träffat på en man som haft urinvägsinfektion. Så den motivationen till omskärelse försvann också.

Men, WHO förordar omskärelse pga att man då får svårare att få HIV. Kan man lita på det? Borde det inte vara så att om förhuden är försvunnen att man då lättare kan dra på sig sjukdomar, vare sig det är HIV eller någon könssjukdom. Har man en förhud ligger den som ett skydd över ollonet och skyddar mot infektioner.

Sedan har vi den kulturella biten. Även om det omskurits små pojkar i flera tusen år, så borde man väl i dag åtminstone vänta till pojken blir stor och låta honom själv få välja om det är något han vill göra? Det kan aldrig göras ogjort och dessutom är vi i dag så upplysta att det borde ses som bestialiskt.

"Jag vill att min son ska se ut som sin far där nere", har jag hört också. Men nu är det ju så att ingen snopp är den andra lik och inte tror jag att männen i huset springer omkring nakna och jämför varandras snoppar.
"Det är snyggare med en omskuren snopp" säger en del. Men inte opererar vi en krokig näsa på vår bebis bara för att någon tycker den är ful? Dessutom tycker inte alla människor att en omskuren snopp är finare än en som har förhuden kvar.

Hur kan vi i Sverige helt lagligt utföra omskärelse av pojkar för en summa på 1000kr?
"Annars kommer det att ske utan läkarkontroll", försvarar sig de som bestämmer. Jaha! Men varför i så fall är det inte lagligt att omskära flickor? Sker inte det utan övervakning av läkare? Omskärelse borde vara helt förbjudet vare sig det är på pojkar eller flickor!

För att få bukt på detta övergrepp på små barn som inte kan försvara sig, borde det förbjudas och det skulle vara anmälningsskyldighet då man upptäcker att det är gjort. Låt pojkarna själva avgöra om de vill bli omskurna i vuxen ålder. Naturligtvis menar jag inte att det aldrig får ske. Har man problem med fimos förhudsförträngning eller balanit ollon-/förhudsinflammation är det naturligtvis ett skäl till operation.

Vakna upp ni som förordar omskärelse! Stympa inte era pojkar eller flickor för vi lever i ett modernt Sverige.


Om författaren

Författare:
Marita Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2007 06:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: