sourze.se

Kapitalism vs idealism

"Jag har inte förstått att tillvarons egentliga väsen strävar efter en allt högre BNP och en allt större konsumtion av matriella ting. Visserligen vet jag att det är så, men jag kan för mitt liv inte förstå det!"

Min uppfattning är att vi faktiskt inte lever i ett så bra samhälle, men det är nog bara jag som inte förstår hur bra vi har det. Jag tycker att det mesta som folk håller på med inte är så viktigt om man tänker efter lite. Alla dessa modetrender, sportevangemang, teknikprylar, dokusåpor och inredningsprylar är väl inte så intressant som folk verkar tycka?

Det är nog bara jag som inte förstår, men är alla dessa nya idéer så bra och något som vi vill ha? Visst är det kul att hitta på nya roliga apparater och kläder, men är det verkligen så spännande som folk gör sken av? Ibland får jag uppfattningen att alla saker som människor jagar bara är något som vi människor har lurat i varandra att vi ska bry oss om. Att anledningen till att killar vill ha de senaste bilarna och att tjejer alltid bara måste ha de där skorna är att vi har lurat in varandra i uppfattningen att de faktiskt spelar någon roll, men det är säkert bara jag som inte förstår. För vem är jag att påstå att min uppfattning
är rätt medan deras är fel? Nej, så kan det inte vara. Hur skulle det se ut?

Jag tycker heller inte att det är så bra att vi behandlar jorden så illa i dagens Sverige och i de flesta civiliserade länder. Enligt min mening så borde moder jord bevaras intakt och den mänskliga aktiviteten inte rubba på den naturliga balansen, men återigen så måste det vara så att jag inte förstår. Av någon anledning så är det viktigare att köra runt en massa fram och tillbaka i en stor bil än det är att bevara goda livsvillkor för livet på jorden. Det börjar visserligen komma andra som inte heller tycker att de är en bra idé, men de är uppenbarligen också lite konstiga. Vi vet ju att människan skulle aldrig göra något dumt. De gör alltid så som det är bäst och om inte så kommer marknaden att ordna allt. Om vi bara låter marknadskrafterna och den osynliga handen styra så kommer det skapas en naturlig balans mellan konsumtion och övrigt liv på jorden.

Vi måste lita på att våra ledare kommer leda oss rätt, för hur skulle det annars se ut? När politikerna talar om jobb, räntor, ekonomisk tillväxt och sunda statsfinanser så måste det vara det viktiga. Jag tycker förvisso att allt sånt inte är så viktigt, men det är nog bara jag som inte förstår. Enligt mig så räcker det med tillräckligt med grejer för att överleva och kunna klara kortare perioder av svårare tider, men jag har uppenbarligen missförstått allt! Det går ju inte att ha det bra om man inte har mycket grejer. Man ska minst ha lika mycket som alla andra, men helst mer. Har man mer än de andra då är man riktigt lycklig! Jag har lite svårt att förstå varför, men det är så det är och så kommer det alltid att vara.

De saker som jag tycker är viktiga är nog det som är det allra konstigaste. Jag anser att saker som gemenskap, mental frihet, kärlek och andlig rikedom är viktiga. Det förstår väl vem som helst att det där med gemenskap inte riktigt är viktigt i dagens samhälle och att kärlek är något för det privata och den sträcker sig aldrig längre än till en person. Det faller ju på sin egen orimlighet att tro att det går att skapa en gemenskap byggd på kärlek till hela mänskligheten. Alla har ju sina egna grupper och alla har sina egna sanningar. Hur skulle dessa grupper kunna mötas i ömsesidig kärlek och förståelse? Och det där med andlighet vet vi alla vad vi tycker om. Jävla tokiga improduktiva flummare som tror att det går att skapa ett samhälle på annat än tvång och hårt arbete. De förstår
inte att människan inte är kapabel att hantera frihet. Om människor får välja själva så kommer ingen att göra något! Det kommer bli kaos och svält! Allt det här vet jag ju. Men jag förstår det ändå inte. Jag tror att bara människor försöker förstå sig själva och sin omgivning, börjar lösa problem som finns och inte konstruerade problem som vi har ärvt av våra förfäder så kommer vi kunna skapa ett
samhälle byggt på just frihet och kärlek istället för pengar, våld och tvång.

Varför envisas jag då med att tro att det går att förändra saker och ting? Varför kan jag inte bara acceptera att alla människor gör sina egna val och att det varken är möjligt eller önskvärt att få människor att tänka om? Alla gör ju vad dom vill. Vill människor sitta och titta på TV hela dan så är det deras val! Vill någon spela WoW World of Workraft - ett onlinerollspel hela sin vakna tid så är det något som de tycker om och ska få göra så länge som de klarar av att försöja sig. För klarar de inte det så är det ju självklart att inte någon annan ska betala för deras förströelse. Visserligen ska människor få välja själva, men bara så länge de betalar för sig! Vi vill inte att samhällskroppen infekteras av några jävla parasiter. Det finns inget värre än människor som lever på andra! Har de ingen skam i kroppen! Hur skulle det gå om alla gjorde så? Nej, vi måste upprätthålla en låg toleransnivå mot alla som inte producerar något som kortsiktigt kan omvandlas till pengar. Annars riskerar vi att människor hamnar utanför tillvarons egentliga centrum; produktionen!

Själv har jag inte förstått varats mål. Jag har inte förstått att tillvarons egentliga väsen strävar efter en allt högre BNP och en allt större konsumtion av matriella ting. Visserligen vet jag återigen att det är så, men jag kan för mitt liv inte förstå det! Jag tror likt en knäpp gubbe som levde på 1800-talet som kallades Hegel att tillvaron strävar efter att anden ska förstå sig själv. Anden är det samlade medvetandet i världens eller ett lands befolkning. Jag tror på något som han kallade för historiens slut då anden har nått en total självförståelse och harmoni genomsyrar hela tillvaron. Jag tror på något så naivt och dumt som idealismen. Inte ens en värld full av krig, svält, anorexia, McDonalds, Georg W Bush och galna terrorister kan få mig att släppa den tron. Jag måste vara galen eller bara väldigt, väldigt dum.


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2007 10:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: