sourze.se

Ny start

Jag lärde känna Björn Eneke för tio år sedan när jag stod inför ett ganska viktigt beslut.

Som 17-åring hade jag fått diagnosen ulcerös colit kronisk tarminflammation. Mellan 17 och 25 lyckades jag, med kortison, sulfapreparat och restriktiv kost, hålla sjukdomen någorlunda i schack. Jag brukade få ett eller två skov per år och varje skov varade 1-2 månader. Sedan blev skoven allt svårare och mer utdragna. Mellan 27 och 30 hjälpte inga mediciner längre, jag levde på vuxenvälling och kokt ris och vägde strax under femtio kilon. Jag kunde inte gå ut, så jag isolerade mig. Självförtroendet och självrespekten bröts ner.

Av en vän fick jag Enekes nummer. Han var homeopatisk läkare. Jag visste inget om homeopati, men hade att välja mellan dropp och operationer eller något främmande, ovisst. Jag var desperat och valde det senare. Idag väger jag sjuttiosex kilon efter att för fyra år sedan bantat bort fem kilos övervikt.

Sedan 1980-talet har Homeopat- och naturläkemedelsapoteket Panacea funnits i Malmö, på Nobeltorget. Men under 2007 har lokalen stått tom och overksam. Nu öppnar Panacea igen, med invigning den 1 oktober och under nytt namn. Jag tog bussen dit i slutet av september för att prata lite med Björn Eneke som, i samarbete med företaget Scanfarma AB, kommer att driva apoteket.

Lokalen ligger nära den stora korsningen med skyltfönster och ingång ut mot Nobelvägen. Jag möter Eneke i dörren. Han har målarfärg på tröjan och byxorna, lokalen går igenom en renovering. Första rummet är själva apoteket där försäljning och rådgivning över disk ska hållas. Längre in i lokalen finns mottagnings- och behandlingsrum samt badrum och kök.

Det första jag frågar Eneke om är vilket utbud som apoteket erbjuder. Han berättar att han siktar på en bred grund av homeopatiska enkel- och komplexmedel, vanliga naturläkemedel som till exempel Echinacea munspray, örter, teer och en väl vald medicinsk och filosofisk litteratur. Apoteket kommer att ha öppet på vardagar 12.00-18.00 och på lördagar 10.00-13.00. Mottagningen för homeopatisk behandling hålls 09.00-12.00 varje vardag. Man kan ringa eller bara komma in och se sig omkring, ställa frågor eller boka tid för behandling och samtal.

Vi går husesyn. Det finns en hel del kvar att göra, men det börjar ta form. Lokalen är ljus och luftig. Jag har sedan tidigare en viss inblick i Enekes bakgrund, men ber honom ändå redogöra för sina teoretiska och praktiska studier. I bagaget har han nio terminer allmänmedicinsk utbildning på BMC i Uppsala, ettårig örtläkemedelsutbildning vid Hahnemannskolan i Göteborg, två år av homeopatiska studier Hahnemannskolan samt fyra år vid Nordiska Akademin för Klassisk Homeopati i Norrköping. Han har också läst hos George Vithoulkas i Grekland och utbildats av belgiske läkaren Alfons Geukens. Vithoulkas räknas som en av världens ledande klassiska homeopater och tilldelades Right Livelihood Award 1996 min anmärkning.

Han praktiserar homeopatisk läkekonst sedan tjugo år tillbaka och har sexton års erfarenhet av den vanliga vården tjänst på akutmottagningar, i äldrevården etcetera.

Vi sätter oss ner bland färgburkar och kartonger och pratar om olika behandlingsformer och om vikten att vid sjukdom se hela människan. Homeopati är, enligt Eneke, en hjälp till självhjälp. För att övervinna en sjukdom behöver man bryta ett mönster och för att kunna bryta ett mönster är det viktigt att ta hänsyn till individens förutsättningar och livssituation. Man ska nog inte låsa sig vid förutfattade meningar om enskilda behandlingsformer utan istället vara öppen för vad som kan hjälpa en människa i ett visst läge i livet.

Jag samlar ihop mina anteckningar och promenerar hem genom ett brittsommarvarmt Malmö. Väl hemma fixar jag mig en tonfiskgryta med purjolök, paprika, tomat, grädde, svartpeppar och pressad citron. Sedan sätter jag mig för att skriva den här texten. Katten sträcker på sig i bokhyllan. Jag börjar med rubriken: Ny start.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 04 okt 2007 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: