sourze.se

Sverige bidrar till EU-splittringen

Utrikesdepartamentet under Carl Bildt bidrar till EU:s splittring i Kosova.

SVERIGE BIDRAR TILL EU-SPLITTRINGEN I KOSOVA

I år nalkas det en het höst i Kosova*. Serbien vägrar att ge upp sin suveränitet över provinsen, trots att den segdragna tvisten underblåser nationalismen och sätter hinder på vägen mot EU. Ryssland hejar på okritiskt och blockerar i FN. Vid sidan om står ett handfallet EU som är splittrat i sin syn på krisen.

Dessvärre är det så att UD bidrar till den splittringen. Carl Bildt har exempelvis kritiserat idén om en lösning utanför FN:s ramar, trots att FN:s säkerhetsråd är förlamat av ryskt vetorätt. Inom UD är man som besatt av vad som kan gå fel om Kosova blir oberoende. Man bryr sig mindre om vad som kan gå fel om Serbien faktiskt får behålla sitt suveränitet över Kosova.

Council for Defence of Human Rights and Liberties i Prishtina har räknat ut att under åren 1998-1999 dog och försvann 10 344 personer ett tusental serber och resten albaner. Uppemot 20 000 våldtogs, enligt Centre for the Protection of Woman and Children; Human Rights Watch skrev i en rapport 1998 att våldtäkten användes systematiskt som ett vapen. Drygt 184 000 hus brändes och skadorna uppgick till 8 md USD, enligt Världsbanken. 1.6 mil invånare av sml 2 mil fördrevs från sina hem och härd, varav nästan 1 mil utanför provinsens gränser, enligt UNHCR. Krigsförbrytelserna ingick i en kampanj av etnisk rensning organiserad av staten. Omvandlat till svenska förhållanden motsvarar detta 40 tusen döda, 80 000 våldtagna och 7 mil fördrivna från Svea rike. Serbiens statsöverhuvud, ledande politiker, samt serbiska polis- och militärledare har åtalats och fällts i FN:s krigsförbrytardomstol för dessa brott, en del av dem jagas fortfarande.

Striden om ett oberoende Kosova är lika mycket en strid om att förändra folkrätten, så att den även tar hänsyn till den lilla människan. Om Serbien och Ryssland vinner denna strid innebär det att vi har misslyckas - att en stat kan även fortsättningsvis döda, våldta och skövla sina invånare och ändå åberopa folkrätten. Vill vi verkligen stödja en sådan syn?

UD tänker på Kosova som ett problem. Fastän i själva verket är det så, att vi alla lider av två gemensamma problem. Första problemet är den serbiska nationalismen, som förfäktar en ohållbar ståndpunkt. Det andra problemet heter vetorätt i säkerhetsrådet - en stormakt på glid som ensamt blockerar det internationella samfundet. Det är de problemen som behöver lösas, i stället för att sätta käppar i hjulet för Kosova.

Ryssland har råd att förhala, eftersom de drog in sin närvaro i Kosova redan 1999. Det kostar dem inte en rubel att köra stormaktsfasoner på Balkan, helt enkelt. Men vi andra har nog väntat nog. Ställ de högsta kraven på Kosova vad gäller minoritetsskydd och mänskliga rättigheter, men ge provinsen en chans att visa vad den går för. Allt annat har man faktiskt redan provat förut, med katastrofala följder.

*Författaren väljer att bruka benämningen Kosova i stället för Kosovo


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2007 15:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: