sourze.se

Paparazzis och stureplansprofiler

Hur uppenbart ruttet vi än tycker allt verkar vara, ska vi aldrig ta ut skuld, i förväg.

Det är väl ingen som tvivlar på att det mesta verkar kunna urarta då det gäller sex, droger och kriminalitet på det "dolt nedgångna" Stureplan. Men att ta ut i förskott, vad som har hänt i ett enskilt fall - där polisen håller på att utröna vilket brott som har skett, eller om brott inte kan visas, eller om gärningsmännen ska frias - det är något vi inte ska göra, hur uppenbart ruttet vi än tycker att allt verkar vara. Jag pratar om fallet med Stureplansprofilerna nu och jag skulle vilja göra jämförelsen med paprazzis som fick skulden för Prinsessan Dianas död.

Helt vedervärdigt, stod paparazzis i tunneln och fotograferade bilvraket och de svårt skadade och redan död, Dodi, Lady Di och deras chaufför, direkt efter olyckan.
Värre än satan själv! Omvärlden fullständigt kräks över deras beteende. Nyheten om att det kan varit så att paparazzis dessutom orsakat Lady Di:s död, både genom att jaga sällskapet och sedan förhindra räddningspersonal att komma fram till bilen, är en nyhet som alla instinktivt bejakar.

OM det skulle vara så att uppgifterna inte stämmer, så skiter vi nästan att reflektera över det, för paparazzis är så fruktansvärda. Med rätta har vi det förhållningssättet. Om inte annat kan de mycket väl indirekt haft skuld i det inträffade. Senare har det visat sig att kraschen med bilen trorligtvis berodde på att chauffören var berusad, och att paparazzifotograferna INTE stod i vägen för någon räddningspersonal.

Så. Vedervärdiga avskum, Stureplansbrats eller paparazzis - man vet aldrig vad som faktiskt har skett, om man aldrig var där. Paparazzis är så avskyvärda, så får vi tillfälle att anklaga dem för något så gör vi det. Samtidigt är det hela samhällets fel att paparazzis är som de är. Fixeringar vid kändisar och celebriteter och folks stora intresse att läsa om dem, göder ju snaskreportagen och de privata fotografierna. På något sätt göds väl verksamheten, livsstilen där folk flyter ovanpå och inte har någon verklighetsförankring, vid Stureplan också? Droger, sex och kriminalitet är något hela samhället dras med, men då "smutsigt beteende" blir rumsrent inne i "finare kretsar" föder det ett alldeles speciellt förakt hos oss.
Men fixeringen vid sig själva och vilsenheten hos unga, är väl något man kan säga, liksom med paparazzis, är hela samhällets fel?

Hur som helst, visst kan vi spy ut vår avsky, över sådant vi tycker är avskyvärt, men att ge folk skuld innan vi vet vad som FAKTISKT har skett, det är fel.


Om författaren

Författare:
Karin Holmberg

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2007 13:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: