sourze.se

Film: Planet terror - njutningsfull underhållning

"Denna retro-futuristiska skräckis är den andra filmen i ett så kallat grindhouse-projekt, där Death Proof av Quentin Tarantino, som hade svensk premiär i juni, var den första."

Betyg: MVG
Titel: Planet Terror
Genre: Skräck
Regi: Robert Rodriguez
Medverkande: Rose McGowan, Freddy Rodriguez, Bruce Willis, Quentin Tarantino, Michael Biehn, Jeff Fahey, Naveen Andrews, Stacy Ferguson, Michael Parks, Josh Brolin, Marley Shelton m fl
Speltid: 1 tim 45 min
Premiär: 3 augusti

Handlingen i "Planet Terror" är till synes apokalyptisk. Ett nervgift sprider sig från en militärbas där Bruce Willis för befälet. Människorna i det intilliggande lilla samhället drabbas av en hudsjukdom, som succesivt förvandlar dem till känslolösa mördarmaskiner. Ett gäng udda existenser som ännu klarat sig undan smittan tar upp kampen mot galningarna. Truppen leds av Cherry Darling, en enbent go go dansös, som ersatt det förlorade benet med ett maskingevär och hennes skjutsäkre pojkvän Wray.

Denna retro-futuristiska skräckis är den andra filmen i ett så kallat grindhouse-projekt, där "Death Proof" av Quentin Tarantino, som hade svensk premiär i juni, var den första. Grindhouse bygger på ett 70-tals koncept där subgenrer klumpades ihop och filmerna visades vid ett och samma visningstillfälle med en trailer emellan. Tillsammans har regissörerna Rodriguez och Tarantino inspirerats och flirtat med de gamla grindhouse-filmerna och skapat två mästerliga verk för 2000-talet.

Likt Tarantino visar Rodriguez upp sin kärlek till den så kallade B-filmen och han leker skickligt och tekniskt formfulländat med gamla klassiska berättargrepp från genrerna som räknas in under begreppet. Men estetiken leder i en ny riktning och undergångstemat får ett visionärt slut. Precis som i Tarantinos "Death Proof" är våld och sex det enda de manliga karaktärerna i "Planet Terror" förstår sig på. Männen tycks ha fastnat i det sättet att vara, medan den kvinnliga huvudkaraktären Cherry Darling i "Planet Terror" genomgår en utveckling. Från att vara objekt för den manliga sexualiteten tillägnar hon sig våldet, men stannar inte vid det, utan överskrider dödandet för att nå en existensform bortom våldet genom att behärska det.

Rodriquez, medregissör till kassasuccen "Sin City", har återigen skapat en fantasivärld med bisarra personligheter där flera av skådespelarna känns igen från skräckfilmer och TV-serier, som "Aliens", "Avgrunden" och "Terminator" Michael Biehn och "Gräsklipparmannen" och "Body Parts" Jeff Fahey, "Lost" Naveen Andrews" och "Förhäxad" Rose McGowan. Även Tarantino får spela en roll i filmen, där en tänkt påsättning av Cherry Darling inte blir riktigt vad han tänkt sig. Historien är tät på referenser från både B-filmer och film noir och berättad i högt tempo med träffsäker dialog. De besmittade mördarmaskinerna blir till en zombielik massa som sakta förvandlar samhället till en hudsjukdom. Det är äckligt och filmmakarna är detaljerade och noggranna i sina närstudier av smittan. Men i kombination med det säregna persongalleri som tar sig an att stoppa galningarna blir det njutningsfull underhållning med en underton av en subversiv syn på samhället.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2007 09:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: