sourze.se

Om den mördade familjen hade varit svart...

"Amerikanska medier uppmärksammar mord på vita mycket mer än mord på svarta eller latinos. Det är ett slags tyst rasism som råder inom amerikansk media."

Har ni läst om den rike läkaren William Petit vars fru och två döttrar blev mördade i Connecticut, USA? En fruktansvärt tragisk och minst sagt bestialt trippelmord som har uppmärksammats även här i Sverige. Det som slog mig när jag läste den här historien var hur medierna här i Sverige blåser upp ett trippelmord som inträffat i USA! Eftersom jag bott i USA ett antal år tror jag att jag vet svaret. Saken har fått stort utrymme därför att familjen Petit var vit. Men varje dag, varje timme i USA mördas svarta och latinos. Ibland mördas hela familjer i Kalifoirnien, Florida, Chicago eller New York utan att amerikanska riksmedia eller Sveriges Aftonbladet uppmärksammar händelserna. Är det inte lite märkligt?

Att saken fick första plats i Aftonbladet beror med störst sannolikhet på att journalisten Per Bjurman, Aftonbladets utsände i USA, tagit del av den mediala uppmärksamheten som saken fått där i USA. Så det handlar inte om att tidningen Aftonbladet tycker "si och så" om mordet utan snarare att Aftonbladet tycker vad de tycker därför att New York Times och Daily News, NBC TV mfl. och andra USA medier tyckte det först.

Amerikanska medier uppmärksammar mord på vita mycket mer än mord på svarta eller latinos. Det är en slags tyst rasism som råder inom amerikansk media. Det känns jättejobbigt att anklaga amerikanarna för detta, men sanningen är att i det amerikanska multikulturella samhället är en svart eller latinobebis inte lika värdefull som en vit. En svart eller latinofru som mördas tillsammans med sina barn i något ghetto i Detroit har inte samma nyhetsvärde som en vit familj som bor i New Yorks utkanter i Connecticut såsom den nyss drabbade familjen Petit.

Det är inte första gången medierna ger större uppmärksamhet åt vita. Minns Ni Karia Faye Tucker? Hon var den söta vita morddömda kvinnan från Gatesville Texas som våren 1998 nekades nåd av dåvarande Guvernören George W.Bush och avrättades under tumult och enorm uppmärksamhet i världens medier. Samma år avrättades svarta och latinokvinnor i USA utan att medierna brydde sig.

I Aftonbladet publiceras en bild på William Petit på väg ut ur kyrkan strax efter en minnesgudstjänst för sin mördade familj. Länk: aftonbladet.se
På bilden omringas han av flera polismän i uniform, nästan som om de ville skydda honom mot någonting, och troligen för att de ville stötta honom. Det är onekligen fruktansvärt synd om denne mannen, men jag kan banne mej inte låta bli att undra huruvida vi hade sett bilden i Aftonbladet om mannen vars familj hade mördats varit svart eller latino?
Jag tror att vi alla vet svaret!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2007 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: