sourze.se

Okey att stjäla från de rika?

På lilla Öland har en kreativ liten handlare satsat en månadslön på en banderoll, "Ullared på Öland". Butiken har emellertid inget alls att göra med Gekås i Ullared.

Säljaren är smart som använder ett inarbetat namn för att öka sin försäljning. Skit samma att en tingsrättsdom slagit fast att "Ullared" är så förknippat med Gekås i Ullared att det inte får användas av något annat företag! Sett i ljuset att Boris L, VD och de andra inblandade i Gekås verksamhet är multimiljonärer, kan det väl inte spela någon roll om en fattig liten Ölänning rider på namnet UllaRed!

Givetvis skriver jag enbart trams, precis som alltid! Jag tycker att säljaren ifråga hör till den värsta avarten av sommarparasiter på Öland. Ett beteende kan vara moraliskt försvarbart eller moraliskt klandervärt helt beroende på hur handlingen motiveras. Min syn på saken gör gällande att befolkningen i byn Ullared har slitit hårt för sitt varuhus och de arbetar alltjämt hårt. Finansvalparna födda med guldsked lyser med sin frånvaro och skulle inte få tillträde i någon ledande befattning inom Gekås. De har byggt sitt företag gemensamt från en enkel arbetaregrund. De har gemensamt uppnått erkännande och fått folkets förtroende. Idag går det speciella flyg från Norrland som via buss tar norrlänningarna till byn Ullared. De har alltså förtjänat sitt starka varumärke.

Säljaren på Öland sänker sitt eget varumärke som företagare och som person genom att använda sig av Ullared som varumärke. Säljaren kunde lika gärna ha stulit kungafamiljen som varumärke! Det hade varit lika klandervärt. Jag hade förmodligen sett annorlunda på saken om säljaren exempelvis hade använt sig av Mr. B "20 tingsrättsdomar" i stället för "Ullared". Det är lite av samma etiska tänkande som alltid har accepterats i många kulturer och som ofta upphöjts till en norm som i vissa fall har blivit till en lag, ordspråk så som "det är dubbelt nöje att bedra en bedragare" är ett exempel på ett siktmärke för den moraliska kompassen. Så länge tvivelaktiga företagare gör affärer med andra tvivelaktiga och knycker varandras varumärken, må det vara hänt. Jag blir däremot förbannad när uppenbart tvivelaktiga säljare rider på andra säljare som tjänar som urtypen för det vi kallar "hederlighet" och står för något som vi kan vara stolta över.

Jag talade med Boris L på Gekås som var generös mot säljaren genom att ge denne hela tre dagar på sig att plocka ner banderollen innan han lämnar in en stämningsansökan. Det är kanske därför jag aldrig skulle kunna vara VD för ett hedersamt företag, jag skulle aldrig ha gett säljaren så lång tid på sig att plocka ner banderollen!


Om författaren

Författare:
Kenneth M Forsberg

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2007 12:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: