sourze.se

Mona Sahlins prioriteringar

När man läser vilka politiska frågor Mona Sahlin tycker är viktigast inser man hur rätt Göran Persson hade när han sa att tänkandet inte platsade bland hennes starka sidor.

I SJ:s tidning Kupé svarar Mona Sahlin på vad de tre viktigaste frågorna i politiken är. Det här är prioriteringslistan:

1.Likställ äktenskapen helt oavsett kön.
2.Stoppa utförsäljningen av hyreslägenheter.
3.Massiv utbyggnad av vindkraften.

Sug någon minut på vad Du själv skulle ha prioriterat om Du fått samma fråga. Tillåt mig sen betvivla, att likställa äktenskap helt oavsett kön, är det som skulle stå överst på Din lista. Inte ens bland bögar och flator.

I topp på en sån här lista skulle nog många istället sätta jobb, bostäder, integrationsfrågor, skola, sjukvård, äldrevård eller liknande. Men inte hos Sahlin, Man undrar just vad gråsossarna ute i bygderna tycker när de tar del av hennes förkunnelse.

Kanske borde Sahlin först ha tagit ett titt på SCB: s statistik över hur många som registrerat sig för partnerskap innan hon gjorde prioriteringslistan. Partnerskapslagen har inte precis blivit någon formidabel succé trots att de juridiska skillnaderna mot ett heterosexuellt äktenskap faktiskt är ganska små. För tolv år sedan introducerades partnerskapslagen i Sverige. År 1995 levde endast drygt 3,300 män och kvinnor i registrerade partnerskap. Få tror nog att rusningen till äktenskap skulle bli betydande om samma regler skulle gälla som för heterosexuella.

Det stora problemet med hyreslägenheter är inte att allmännyttan säljer ut vilket också nu kommer att ske i s styrda kommuner utan att en snart 70-årig krisreglering fått leva kvar som möjliggör affärer av den här typen samtidigt som behovet av hyresrätter är skriande. Intressant hade det istället varit om Sahlin presenterat något som kunde likna ett bostadspolitiskt program. Särskilt för ungdomar.

Den "massiva" utbyggnaden av vindkraften har s allt sedan kärnkraftsomröstningen haft åtskilliga år på sig att utföra. Men först nu i opposition vill Sahlin tydligen att det skall hända. Jag har inget emot vindkraft men jag tycker dels det verkar vara väl yrvaket att tala om "massiv" utbyggnad först när man är i opposition, dels att det är fel att lägga alla ägg i samma korg när vi vet att det också forskas på alla möjliga andra framtida energikällor.

Sådana här utspel är naturligtvis välkomna för alliansen men det är på något sätt tragiskt att det största oppositionspartiet främste företrädare inte har något annat att komma med.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jul 2007 17:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: