sourze.se

Miljöboven Sverige blir värre

Försöken köpa sig fri från eget klimatansvar kommer att avslöjas.

Många blev förvånade när regeringen Reinfeldt för ett par månader sen började prata om ganska ambitiösa miljömål. Äntligen tycktes allianspartierna förstått allvaret i klimatforskarnas rapporter.

Men samtidigt mumlade allianspolitiker om att Sverige inte är det stora problemet och att det måste göras mer utomlands. De statliga myndigheterna lyssnade - och löd.

Den 28 juni presenterade Naturvårdsverket och Energimyndigheten vad som gott kan kallas DEN STORA SVENSKA MILJÖBLUFFEN. Sverige ska klara de omtalade miljömålen - men inte främst genom insatser på hemmaplan.

Vad det handlar om är att Sverige ska friköpa sig genom att handla utsläppsrätter från andra länder och bidra med miljöinvesteringar i utvecklingsländer. När detta adderas till det lilla som görs i Sverige så har de blågula miljöhjältarna på sitt sätt fixat miljömålet. Simsalabim!

Smart, tycker kanske en del. Snarare korkat, skulle jag vilja påstå. För den där politiken minskar den svenska trovärdigheten internationellt. Sverige som är världens 8:e värsta miljöbov, räknat per invånare, smiter undan att sätta in de insatser som behövs på hemmaplan. Statistik kommer inte att kunna dölja detta. Miljöboven Sverige kommer att avancera på listan - sorgligt nog.

Risken för allianspartierna är också att inte bara utlandet utan också de svenska väljarna kommer att genomskåda miljöbluffen.

Ett ovanligt klumpigt blågult självmål gjorde den 28 juni 2007.
Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2007 06:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: