sourze.se

Investera i din hud

Att använda bra rengöring och cremer blir en god investering för din hud. Förebygg så att inte huden åldras i förtid - samtidigt som huden strålar och makeupen sitter som berget.

Om du ska måla om hemma på väggarna, slänger du på lite färg och inser alldeles för sent att det inte alls blev så bra som du såg i heminredningstidningen? Du får bäst resultat om du först tar bort den gamla tapeten och spacklar igen eventuella hål och ojämnheter, har en ren och torr yta att måla på och framförallt att du stryker på färgen jämt.

Samma med makeup, sköter du om huden väl - såväl inifrån som utifrån - ser makeupen bättre ut och sitter dessutom längre.

Rengör man inte huden noggrant på morgon och kväll får man lätt orenheter som kan bli finnar och blemmor. Det finns inte någon makeup som kan göra hudytan helt jämn och fläckfri om man har problemområden på huden. Man kan förbättra och göra orenheter mindre synliga, men helt perfekt blir det inte.

Likadant gäller om man inte regelbundet exfolierar eller peelar huden avlägsnar döda hudceller, detta visar sig då makeupen flagnar i takt med att huden själv släpper iväg de döda hudcellerna.

Huden förnyar sig hela tiden och när nya, friska hudceller kommer upp till ytan behövs inte längre de gamla som sakta faller bort i egen takt. När man exfolierar huden får man snabbare bort de döda hudceller som sitter på hudens yttersta lager. Man hjälper helt enkelt hudens förnyelseprocess på vägen, vilket betyder att hudens struktur blir jämnare och lättare för makeupen att fästa på. Dessutom får man fram den naturliga lystern i huden som gömmer sig under lager av hudceller som inte längre är till någon nytta och fruktcremer har mycket lättare att absorberas in i huden och ge verkan.

Anar man en något grå ton i huden har antagligen slarvat med exfoliering och bör investera i en creme som passar den specifika hudtypen.

Undrar du varför försäljaren i butiken pratar om fukt så att öronen nästan trillar av? Det är ingen nyhet att huden framför allt i ansiktet där den är tunnast på hela kroppen behöver fukt och skydd för att klara de påfrestningar vi dagligen utsätter den för. Förutom att det kan kännas obehagligt stramt om du inte hjälper huden återfuktas, fäster inte makeupen lika bra på en torr hy och du får inte ett önskvärt resultat. Värt att nämnas i en kultur som är rädd för att huden åldras i förtid, är att en hud som är torr snabbare får linjer och rynkor än en hud som är naturligt fet.

Det finns de som undrar om man borde ha en sminkfri dag i veckan för att låta huden vila sig. Vissa tror att makeup rentav är skadligt för huden, men jag hävdar tvärtom, använd makeup också för att skydda huden. Faktum är att de flesta produkter på marknaden idag är vårdande och speciellt utvecklade för att kunna användas varje dag.
Så fort du sticker näsan utanför dörren får huden brottas med solstrålar, avgaser, rök och andra miljöföroreningar som angriper. Då är det ju bättre att ha ett lager makeupcreme och puder på än ingenting alls.

Det bästa du kan göra för att skydda huden är att ha en dagcreme med ett milt SPF solskyddsfaktor. Förutom att den skyddar mot ovan nämnda är den ett måste för alla kontorsråttor. Många klagar över att de plötsligt blivit så torra i huden. Att man blir torr kan ha många orsaker som temperatursvängningar eller utebliven fukt men en stor bov i dramat är för många timmar framför dataskärmen. Även om datorerna utvecklas och blir bättre bör du göra ditt bästa för att skydda och ta hand om ditt största organ, huden.

Jag har svårt att förstå rädslan för ordet solskyddsfaktor, många ryggar tillbaka när de får höra detta ord och säger "men jag vill ju bli brun". Många använder inte ens solskydd under sommaren, men sedan när man blir äldre klagar man över att huden får linjer och rynkor, och vill göra något åt detta med cremer eller andra imer avanceradengrepp.

Men slarvar man med solskyddet åldras huden i förtid, och man har lättare för att få pigmentfläckar. Dessutom får du visst färg, men du bränner inte huden och färgen sitter mycket längre när du skyddar huden.

Men om du vill hindra huden från att åldras i förtid och använder en creme med solskydd kommer du aldrig att se resultat, möjligen förutom att du kan anta hur huden hade sett ut utan detta förebyggande arbete.

Att använda ansiktsvatten efter rengöring friskar upp huden. Det finns olika ansiktsvatten med olika egenskaper, fråga i din butik vilket utbud som finns. Vissa vatten är exfolierande och lyfter bort döda hudceller från ytan och förbereder på så sätt för fukt.

Det kan finnas alkohol på ingredienslistan till ansiktsvatten som säljs i butikerna, vilket många reagerar på. Men i dessa produkter finns en kosmetisk alkohol, och vi är ovanligt kritiserande innan vi tänker på att vi ofta utsätter kroppen för alkohol på andra vägar.

Slutsatsen är, tål du att dricka ett glas vin, tål huden att använda produkter innehållande kosmetisk alkohol. Är man däremot allergisk mot alkohol ska man vara uppmärksam och vara säker på vad produkten innehåller innan den används.

Efter ansiktsvattnet används en creme som är anpassad till dina behov. Låt din fuktighetscreme absorberas helt av huden innan du lägger makeupen, ytan måste vara helt torr för att sminket skall kunna sitta hela dagen.

Tänk på att aldrig gå för nära ögonområdet med dina vanliga ansiktscremer, så länge de inte är utvecklade för den känsliga huden runt ögonen. Där är huden nämligen tjugo gånger tunnare än huden i övriga ansiktet. En creme för kinder, panna, näsa och haka är allt som oftast för tjock för att läggas runt ögonen. Då blir det för mycket fukt och ögonen kan få påsar och se svullna ut istället.

Man ska alltid vara uppmärksam på vart du kan använda cremerna, de är utvecklade att användas enbart på speciella områden. Skulle du använda en peeling avsedd för fötterna i ansiktet skulle huden lätt rivas upp och bli irriterad, eftersom formulan är anpassad till den tjocka huden på fötterna. Och inte använder du golvrengöringen även då du putsar fönster eller diskar tallrikar?

Om man tycker det blir många steg i hudvården måste man komma ihåg att det är kombinationen av olika produkter med olika egenskaper som gör att du får det optimala resultatet. Till håret använder du kanske både schampo och balsam för att du det rent och mjukt? Efter duschen preparerar du med både vax, gelé och hårspray? Så visst kan det låta som om det blir mycket olika moment att göra, men tänk på vad du gör i ditt vardagliga liv. Det mesta bygger på att du har olika hjälpmedel till hands för att få bra slutfinish. Så varför slarva med att ta hand om huden, se istället den extra tiden till rengöring som en ren investering...


Om författaren

Författare:
Lisa Muhrer

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2007 22:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: