sourze.se

Är du gift med en psykopat?

Författaren och legitimerade psykologen Eva Rusz har skrivit en bok som bär titeln "Är du gift med en psykopat?" I denna bok definierar hon bl a psykopatbegreppet och identifierar destruktiva mönster.

Jag kom nu precis hem till min far efter en lång och jobbig pendelresa. 40 pers ja, jag överdriver i samma vagn sitter och pratar i mobilen. Mest av allt vill man grabba tag i en gigantisk kotlett och "schvunga" till alla i skallen. Säg mig varför har alla dessa inbitna kostymnissar och sönderblonderade 14-åringar valt att ta samma pendel som jag?

Till saken; ett pendeltåg är uppbyggt så att det längs båda långsidorna är säten placerade. I "sätesgruppen" bredvid min sitter en mager kvinna i 30-40 års åldern. Jag är välmedveten om att en räckvidd på 10 år lämnar relativt mycket åt fantasin, i detta fall har jag dock svårt för att vara mer precis. Hon är inte alls speciellt rynkig eller så, det är hennes sätt att föra sig själv som lägger på 5-10 år. Hon ser så menlös ut där hon sitter ihopkrupen i sin alltför stora svarta jacka och urtvättade svarta byxor. Fötterna pryds av ett par slitna bruna gamla kängor. Låt mig nu tillägga att det är minst 20 grader varmt utomhus. Hon är kortklippt och det bruna håret får hennes annars mycket ljusa hy att se nästan genomskinlig ut. Bakom de gigantiska ugglebågarna som täcker nästan halva hennes anlete studerar ett par ivriga ögon intensivt texten i boken hon är i färd med att läsa, "Är du gift med en psykopat?" Även fast det faktiskt är så att jag känner sympati för denna stackars tysta, inåtvända varelse så kan jag inte hjälpa att det rycker lite i smilgroparna.

När det gått så långt att man väljer att införskaffa en sådan här bok så får det mig att undra, är verkligen det primära i detta att få bekräftat vad det är för sorts indvid man lever och samverkar med? Borde det inte vara så att man lång tidigare börjat arbeta mot att finna en väg ut ur den dystra situation man befinner sig i?

Fast vad vet egentligen jag? Jag har aldrig varit gift med en manipulerande, nedtryckande och pryglande man. Att få bekräftat att ens livskamrat är spritt galen, rubbad, vansinnig, whatever you want to call it. Sprider kanske lite ljus över situationen och gör den mer uthärdlig...*

*Jag är ironisk, jag är så enormt ironisk att pysslingar dansar polka och grisar flyger.


Om författaren

Författare:
Annika Arve

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2007 00:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: