sourze.se

Kritik är svårt

Varför har svenskarna så svårt för att ge konstruktiv kritik? Vad är det som gör att det är så lätt att klaga men så svårt att säga till någon vad bra du är.

Varför har svenskarna så svårt för att ge konstruktiv kritik? Vad är det man är rädd för? Mothugg? Varför är det så lätt att bara klaga eller säga till någon att det är dåligt eller man är kass men inte samtidigt ge en vettig förklaring till hur det skulle kunna bli bättre? Vad får man ut av att bara trycka ner någon? Skadeglädje? Känslan av att få känna sig stor och bättre? Oftast när man får positiv kritik så lägger ju människor till vad som var bra. Men hur ofta får man negativ kritik med samma sak, alltså vad det var som inte var bra och hur man kan göra för att det ska bli bättre?

Har funderat på saken de senaste dagarna. Jag är inte proffs på det här med att skriva men har en skrivglädje och vill lära mig bli bra. Men för att växa och bli bra måste jag få konstruktiv kritik. Alla är vi barn i början och tar våra första darriga steg på osäkra ben innan vi hittar balansen och blir stadig och säker på foten.

För någon vecka sedan fick jag mycket fin positiv kritik på mitt arbete. Förutom att jag så klart blev väldigt glad så växte jag! Kände att det finns andra som är beroende av mig som faktiskt tycker jag är bra! En mycket skön känsla och nyttig att få veta att jag är på rätt spår. En bekräftelse på att jag lärt mig och använt kritiken jag fått under resans gång på ett bra sätt. Jag har växt och lärt mig nya saker med hjälp av konstruktiv kritik. Både positiv och negativ kritik. Ingen är ju alltid bra och ingen är alltid dålig.

Någon vecka senare fick jag ett bottenbetyg på en annan sak, utan något tips om hur jag skulle kunna göra det bättre. Vad berodde betyget på? Att den personen som gav det bara inte gillade mig, bara inte gillade saken det gällde, bara var allmänt på dåligt humör eller vad? Kritik utan respons är för mig helt värdelöst. Vad vill man uppnå? Känslan av att trycka ner någon eller vad? För man kan ju inte vara ute efter att det ska bli bättre i alla fall.

I mitt "riktiga" arbete får jag ibland kritik positiv som negativ både mot mig men även mot den myndighet jag jobbar åt. Jag har inga problem med att ta kritik om man samtidigt lägger till varför och hur man istället ska göra för att det ska bli bättre. Då tycker jag kritiken är relevant. Jag kanske inte alltid håller med i den men då kan jag respektera den. Men annars anser jag att negativ kritik utan förklaring det kan man bara deleta ur sitt system på en gång. Tyvärr har jag märkt att många bara klagar för klagandet skull. Man har sällan eller aldrig tänkt till hur saken skulle kunna göras bättre. Självklart tycker jag också att positiv kritik med en förklaring om vad som var så bra är bättre än enbart positiv kritik. Men visst är det lättare ta till sig positiv kritik utan respons, jag är ju bara människa och människor är ju alltid ute efter bekräftelser!


Om författaren

Författare:
Annelie Printz

Om artikeln

Publicerad: 07 jun 2007 01:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: