sourze.se

Jag grälade med en Mulla om hedersmord

"Jag undrar hur många unga tjejer som har stenats till döds medan just den här karln stod bredvid och tittade på."

Nyheten om den 17 åriga irakiska flickan Dua Khalil Aswad, som blev stenad till döds för att hon blev kär i "fel kille", har upprört inte bara svenska folket utan människor i hela världen i och med att den har uppmärksammats av samtliga världsnyhetsmedier. Återigen skylls saken på religionen Islam. Men det finns en annan sida att berätta - en sida som jag såg nyligen när jag var i Pakistan. Sådana här handlingar har inte ett dugg med Islam att göra utan det handlar om följande: analfabetism, avsaknad av vanlig grundutbildning och ren ignorans hos vissa Mullor.

För några veckor sedan, när jag var i Pakistan, träffade jag en Mulla. Ni vet, en sådan där prästgubbe med enormt skägg och stirrande ögon. Han såg ut som om han skulle tända eld på mig, men jag var tuff mot honom, och under vårt möte ställde jag följande fråga:
"Varför begås så många hedersrelaterade mord i den här delen av världen?"
Han kliade sig i det stora buskiga skägget och började ge mig en replik som lät som om den var övad på tusen gånger för att "spelas upp" när den frågan ställdes. Han babblade ut hela sin förhandsövade replik.
"För övrigt har vi inte så många hedersrelaterade mord här", fortsatte han.
"Det där är en lögn", svarade jag.
När jag använde ordet "lögn" blev han arg och började skälla ut mig, men inte på grund av vad jag just sagt utan på helt andra grunder, som exempelvis att jag var av indo-pakistansk påbrå, men inte kunde språket eller
religionen! Jag förklarade för honom att jag flyttade till västvärlden vid bara fem års ålder och blev en produkt av min omgivning, en kristen och västerlänning. Dessutom fanns ingen där att tala mitt modersmål med, så engelska blev mitt nya modersmål... men hallå där… nu började vi komma ifrån ämnet. Jag ville fråga ut honom om hedersmord, men karln hade lyckats vända samtalet till en diskussion om mig och min etniska bakgrund. Mullan reste sig och sa "Du, min svenske vän, kommer inte in a paradiset eftersom du har övergett dina förfäders religion, Islam"
"Men jag hamnar hellre i helvetet än i ditt så kallade paradis, särskilt om sådana som Mohammed Atta piloten som flög in i World Trade Center 9/11 och förövare av hedersvåld kommer att vara där. Sådana kan jag vara utan", svarade jag.

Det var provokationen. Han satte sig ned igen och berättade för mig om hedersvåld. Enligt honom är en familjöverhuvudets heder mycket beroende på de kvinnliga medlemmarnas kyskhet.
"Kvinnor får inte agera sexuellt. De får inte välja egna partners utan MÄNNEN ska bestämma allt. Så gjorde man på Profetens tid och så skall man göra också idag", utbrast han med sina eldiga ögon stirrande på mig.
"Jaha!", svarade jag med en suck. "Så du menar att Ni karlar får knulla omkring precis som Ni vill, men att kvinnorna inte ens får prata med det motsatta könet?"
"Nu är du oförskämd!", sade han.
"Det är jag inte alls!", svarade jag. "Det är bannemej Du som är oförskämd, som lär ut ett falskt levnadssätt till ditt folk. Vad har du för utbildning egentligen?"
"Jag läser Den Helige Koranen!", skrek han.
"Men då bör du leva enligt vad som står i Koranen", svarade jag och tillade att det inte står någonting i Koranen om hedersmord och att det tvärtom står hur man ska respektera kvinnor.

Den här Mullan tillhörde en Moské inte långt ifrån där mina släktingar bor. Dagen efter vårt eldiga möte, kollade jag upp honom ordentligt. Det visade sig att han hade en ganska anspråkslös utbildning och att han hade levt bland fattiga Afghaner i nästan 20 år. Under vårt möte framkom att han inte kände till Stockholm. Inte heller visste han att Sverige hade ett eget språk. Han visste inte heller att 15 av USAs befolkning härstammar ifrån Irland och han hade
ingen aning om vad USAs nuvarande utrikesministern heter!
Men i hans egen lilla värld, det vill säga inom församlingen i hans egen moskè är han lärd, greve och kung. Där är det HAN som ger andra vägledande råd om hur man ska leva. Det är ofta han som bestämmer vem som har vanärat en familjs heder. Han påstår sig kunna Islam bara för att han läser Koranen, men hans tolkningar av texten är hårresande och det är uppenbart att han förvränger hela Islam. Och det värsta är att han i sin egen ignorans, lär ut detta till fattiga analfabeter som tror på honom.

Jag undrar hur många unga tjejer som har stenats till döds medan just den här karln stod bredvid och tittade på.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2007 09:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: