sourze.se

Buddha som tänkare

Var Buddha tänkare och psykolog snarare än profet? Och hur ska man förstå Buddhismen idag? .

Buddha i världen
Författare Pankaj Mishra
Översättare : Zac OÝeah
s 375
Ordfront förlag
Pankaj Mishra drog bosatte sig i Mashobra, en liten by i Himalaya, nära Buddhas födelseplats för att skriva om och läsa om Buddha. Resultatet blev en bok som pendlar mellan religionshistoria, filosofi och Indiens moderna politiska historia. På vilket sätt kan en modern människa tillägna sig buddhismen, frågar sig Mishra. Mishra är mycket kunnig inom filosofi och jämför till exempel Buddhas teorier om lidandet med den skotske filosofens Humes världsbild. Sokrates dyker också upp. Filosofiska strömningar i västerlandet har ofta tangerat det österländska, skillnaderna är inte alltid särskilt stora. Om Buddha som människa får vi veta ganska lite, men desto mer om Buddhas teorier. Dessutom får man information om Indiens våldsamma inrikespolitik. Bra hängmattelektyr för alla som vill lära sig mer om Buddhismens filosofi.


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2007 23:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: