sourze.se

Film: "Blades of glory" - rätt kul konståkarrulle

"Kalla mig gärna tråkmåns, men så är ju det där med humor en gång för alla något särskilt särdeles personligt."

Betyg: G
Titel: Blades of Glory
Genre: Komedi
Regi: Will Speck, Josh Gordon
Medverkande: Will Ferrell, Jon Heder, Will Arnett, Amy Poehler, Craig T. Nelson, Jenna Fischer, William Fichtner, Romany Malco, Nick Swardson, Rob Corddry m fl
Speltid: 1 tim 33 min
Premiär: 11 maj

Rubrik: Film: "Blades of Glory" driver med konståkningen

Om man blandar en sexmissbrukande konståkare-wannabe-rockstarsfyllo med ett föräldrarlöst konståkningsunderbarn, kryddar starkt med fientlighet och en nypa livstidsavstängning från sporten, får man ett manligt konståkarpar som tar sporten till en ny dimension. Farten är hög redan från början i komedin Blades of Glory och ökar till grabbarnas skridskoblad tar eld och de lättar från marken. Men dessförinnan har de lyckats driva ordentligt med konståkningens hopp-, lyft- och piruettpar så det går runt i huvudet.

Ben Stiller är en av producenterna bakom filmen och både rockstarsåkaren Chazz Micheaels - spelad av Will Ferrell i högform - och underbarnet Jimmy MacElroy - glittrigt spelad av Jon Heder - känns väldigt mycket Stiller-skapelser. Helcrazy, med andra ord och gillar man det skrattar man säkert gott åt den här duons samspelta pardans.

Historien utspelar sig på och omkring konståkningsscenen, där excentriska typer slåss om guldmedaljer och publikens gunst, genom allt mer spektakulära framträdanden. Konkurrenterna och fienderna Chazz och Jimmy tillhör den absoluta toppen och hamnar gemensamt på prispallens översta trappsteg på VM, vilket utmynnar i en fajt under prisutdelningen som leder till att de stängs av på livstid. Efter det går det bara utför - för var och en på sitt håll - tills en före detta skridskoåkare föreslår att cocha, dem som första manliga par i ett livsfarligt nummer, som om de lyckas kommer ta dem till skridskohimlen. Killarna, som inte vill något hellre än att göra comeback - även om de inte tål varandra - tackar efter en del tvekan ja. Därefter börjar återtåget, som kantas av tasksparkar bokstavligt talat, allt medan deras huvudkonkurrenter, syskonparet Stanz och Fairchild, skickar lillsyrran Katie för att spionera på dem medan de gör vad de kan för att sätta käppar i hjulet för killarnas möjligheter till fortsatt skridskokarriär. Systern och brodern - infernaliskt spelade av Will Arnett och Amy Poehler - lever konståkning både på och utanför isen och i några roliga scener får biopubliken följa hur de rör sig och agerar som om de utförde ett konståkningsprogram inför publik även privat.

Driften med konståkningens förfinade yta är filmens behållning, för även om paret Chazz och Jimmy är charmiga var och en på sitt töntiga vis är det för långt mellan mina skratt, även om de funkar bra som par och har timing. Kalla mig gärna tråkmåns, men så är ju det där med humor en gång för alla något särskilt särdeles personligt.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2007 23:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: