sourze.se

Alliansen ser till det personliga intresset

Kommer vi att se Carl Bildt ta posten som konsult i ett av bolagen som har sålts nu efter han har slutat sitt mandat som utrikesminister?

Alliansen har börjat sälja statsägda bolag. Här följer min analys om saken:

1 Att sälja statsägda bolag i en period av högkonjunktur som väntas fortsätta så länge man kan se framåt är för mig ren nonsens. Är som om du som läser artikeln skulle börja paniksälja bilen, huset, prylar, precis i samband med en rejäl löneförhöjning.
2 Minskad demokrati, ett statsägt bolag är något som folk, om än lite, kan påverka, ett privat bolag kan inte påverkas av invånarna och väljare.
3 Statliga bolag ger staten pengar/avkast varje år, säljer man dem utan att reinvestera pengar inte finns sådana planer får man pengar om än mycket bara en gång. Även om staten betalar skulder med inkomster av försäljning blir det en nettoförlust, detta enligt en analys gjord av DN i en artikel som kan läsas här: Länk: dn.se
4 Minskat inflytande på marknadsekonomin vilket i vissa fall vore mycket fördelaktigt. Till exempel att köra bil på E85 etanolblandning har nu under flera månader kostat mer är bensin. Om staten hade ägd ett bensinbolag hade priserna politiskt kunnat pressats ner med stora fördelar för miljön.
5 Risk för försämrad service, ett privat bolag vill ha den högst möjliga vinsten, att lägga ner ett apotek i ett litet samhälle är politiskt opopulärt, men ett privat bolag går inte till val och granskas inte av väljarna.

Slutligen: Om det inte ger mera pengar på sikt, varför vill Alliansen sälja statliga bolag, är det politisk ideologi eller det personliga intresset, kommer vi att se Carl Bildt ta posten som konsult i ett av bolagen som har sålts nu efter han har slutat sitt mandat som utrikesminister?


Om författaren

Författare:
Luca La Rosa

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2007 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: