sourze.se

Vattenfall större koldioxidbov än hela Sverige

"Vattenfall sätter käppar i hjulet för EU:s klimatmål, de hindrar en hållbar utveckling och de ökar Europas beroende av kolkraft. Det borde vara helt otänkbart att svenska statens eget energibolag beter sig på det sättet år 2007."

Staten äger Vattenfall. Medan staten sätter upp mål för att minska klimatutsläppen, gör Vattenfall tvärtom. De investerar storskaligt i brunkol och stenkol på kontinenten. Två nya kolkraftverk planeras, som kommer att störa klimatpolitiken under lång tid. De äger redan fem av de 25 smutsigaste kolkraftverken i Tyskland.

Svenska folket vill se satsningar på förnybar energi. Solkraft och vindkraft är mest populära, därefter biobränslen. Långt därefter, på fjärde plats, kommer kärnkraften. Och allra sist kommer satsningar på kol, som endast stöds av 3 procent. Ändå lägger Vattenfall en femtedel av investeringarna på förnybart. Hela 80 procent läggs på kärnkraft och kolkraft.

I torsdags hade Vattenfall årsstämma för övrigt minnesdagen efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl. Miljörörelsen protesterade med rätta mot bolagets bristande intresse för klimatfrågan. Vattenfall sätter käppar i hjulet för EU:s klimatmål, de hindrar en hållbar utveckling och de ökar Europas beroende av kolkraft. Det borde vara helt otänkbart att svenska statens eget energibolag beter sig på det sättet år 2007.

När Miljöpartiet samarbetade med regeringen förra mandatperioden kämpade vi för att staten skulle våga tvinga Vattenfall att ta ansvar för framtiden. Vi fick igenom småsaker vad gällde satsningar på förnybart, men de stora problemen lever vidare. Varken den förra eller den nuvarande regeringen tycks vilja styra över Vattenfall, utan låter dem fortsätta med sin framtidsfientliga verksamhet.

Jag önskar att fler i Sverige börjar protestera. Det är nästan så jag önskar att jag köpte min el från Vattenfall så att jag kunde sluta med det. Men jag har vindkraftandelar via Falkenberg energi och SVEF sedan många år tillbaka.

Men det är många i Sverige som är beroende av Vattenfall för sin elförsörjning. Då kan det vara läge att kontakta dem. Meddela att ni vill att de stoppar investeringarna i den klimatfarliga kolkraften.

Det kan förstås kännas meningslöst att försöka sig på en kamp mot en sådan jätte som Vattenfall. Men alla bolag är känsliga för vad kunderna tycker. Det kan räcka med några hundra personer som ringer och klagar för att det ska uppfattas som en folkstorm. Och skulle Vattenfall ändra inriktning så har det betydelse. Med de stora pengar de har kan de göra skillnad, även i positiv riktning.

Det kan ju annars vara bra att komma ihåg att det står var och en fritt att välja elleverantör. Vi kan inte påverka vem som håller med nätet, men elen kan vi köpa från vem vi vill. Det är inte nödvändigt att skicka mer pengar ner i Vattenfalls redan tjocka plånböcker.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2007 19:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: