sourze.se

Sluta gulla, Sofia!

Hur du räknar för att få ihop de där 6 miljarderna är tyvärr ingen som förstår. Kanske gör du som miljöministern och glömmer räkna med nedskärningarna? Men han fick det ändå bara till 3 miljarder.

Det som däremot står svart på vitt i er egen regerings budget är att miljöskatterna för första gången sjunker. Det viktigaste marknadsekonomiska och mest samhällsekonomiskt effektiva styrmedlet avstår ni alltså från att använda, och vrider i motsatt riktning.

Ingen kan i alla fall anklaga er för att falla för opinionstrycket i miljöfrågorna.

Medan massor av människor och företag tar klimatansvaret i egna händer, så väljer regeringen att sitta vid sidan. När det inte existerar någon politik så återstår att få det att låta som att det händer något. Regeringens facit hittills i klimatfrågan talar för sig självt.
Ett expertråd.
En kommission.
En beredning.
En miljöbilspremie.
Är det detta som ska göra det enklare för människor att leva miljövänligt? Eller är det att satsa trängselskatten på motorvägar som gör det enklare?

I budgeten nämns visserligen ånyo en s k klimatmiljard, men den ska "komma senare".

Nej, sluta försöka gulla er ur klimatdebatten. Miljöpartiet vet vad det innebär att jobba målinriktat med miljöfrågor. 17 miljarder i skatteväxling, en boom för miljöbilar och miljöbränslen, kraftig tillväxt av företag inom miljötekniksektorn, utfasning av oljepannor och storsatsningar på pellets och bergvärme. Det är några av resultaten av vår politik i det rödgröna samarbetet. Ni kanske kan lura era egna väljare med ert gullegull, men inte oss.

Men visst, jag kan lova en sak. Om ni väl gör något ska jag ge er erkännande för det. Ni behöver all uppmuntran ni kan få på miljöområdet. Det är inte lätt att lära sig något nytt.


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2007 01:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: