sourze.se

Storebror ser dig - men du vet inte om det

Vem som helst kan kontrollera din ekonomi mot en låg summa, utan att du får veta det. De avgör också om du är kreditvärdig.

Av en slump hittade jag "Persondata" på nätet. En sajt som lämnar ut uppgifter om din privatekonomi till vem det vara månde bara du kan betala för det. Det står också klart och tydligt att de inte meddelar dig att någon gjort en sökning.
Kreditsamhället är ett storebrorssamhälle där vi har liten eller ringa insyn. UC tillhör dem som i vilket fall uppger att de inte lämnar uppgifter till andra än företag och banker, därtill får den omfrågade alltid ett brev.

Persondata inte bara talar om hur din ekonomi ser ut de avgör också var gränsen för kreditvärdighet går. Människor med löner under 20 000 kr göre sig enligt Persondata inte besvär, du tjänar för lite och är inte kreditvänlig. Gjorde motsvarande test inför ev köp av en bostadsrätt och fann att jag kunde låna upp till 2 miljoner. Därtill lagrar de gamla uppgifter och uppdaterar inte alla vilket också ger ett märkligt intryck. Persondata finns i Kristianstad och alla ni som känner er tveksamma, maila och kontrollera era uppgifter.

Samhället har alltid tjänat pengar på dem som redan ligger och människor med betalningsanmärkningar får finna sig i att deras privatliv kan granskas av vem som helst.

Det är märkligt att Datainspektionen inte har mod nog att stoppa den här formen av upplysningsföretag. Och det är märkligt att Riksdagen kan acceptera att enskilda människors liv blir offentliga för 39,50 vilket det kostar att få en upplysning hos Persondata.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 10 apr 2007 12:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: