sourze.se

Bussresenärer betalar miljöbilar

Nu får man betalt av staten för att köpa bil. Samtidigt minskar
avdragsmöjligheten för den som åker kollektivt.

Förslaget om en skattefri bonus på 10.000 kr för den som köper en s.k. miljöbil kan och bör diskuteras.

Egentligen finns det inga "miljöbilar" eftersom alla bilar drivs med energi som vid produktionen och därefter har åstadkommit utsläpp av växthusgaser och andra skadliga ämnen.

Men man kan naturligtvis påpeka att vissa s.k. miljöbilar är mindre skadliga än andra även om de inte bullrar mindre och inte krockar mindre ofta. Dock finns det anledning att sätta frågetecken för att bilar som drivs med t.ex. dieselolja ska klassas som miljöbilar och därmed premieras med skattepengar.

Användningen av dieselolja liksom bensin innebär utsläpp av växthusgaser, partiklar och miljögifter - alltifrån produktion, oftast långväga båttransporter, eventuell raffinering, tankbiltransporter och den slutliga förbränningen.

Det förefaller nu som om väldigt många skadliga fordon kan komma att klassas som miljöbilar. Man borde hårdgranska hela kedjan.

Så en provokativ fråga från mig som inte köper någon miljöbil eller någon annan bil: Vad får jag? 20.000? Eller?

Svaret är att "belöningen" från den särintresserade regeringen är att jag får minskat skatteavdrag i deklarationen om jag åker kollektivt till jobbet. Det är bl.a. den vägen som bonusen till bilköparna finansieras.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2007 09:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: