sourze.se

Film: Ninja Turtles monsterbekämpning

"De fyra brottsbekämpande ninjabrorsorna har glidit isär sen sist. Deras ledare, råttan Splinter har skickat iväg äldsta brorsan Leonardo på uppdrag ute i världen utanför New York där de bor och beordrat de andra att avhålla sig från att jaga skurkar."

Betyg: G
Titel: TMNT - Teenage Mutant Ninja Turtles!
Genre: Animerat actionäventyr
Regi: Kevin Munroe
Svenska röster: Mikael Nyqvist, Nick Atkinson, Leo Hallerstam, Gabriel Odenhammar, Kim Sulocki, Ewa Fröling, Sharon Dyall, Guy de la Berg m fl
Speltid: 1 tim 30 min
Premiär: 30 mars

Den tecknade serien Teenage Mutant Ninja Turtles skapades 1984 och handlade om fyra gröna sköldpaddor som parodierade serietidningarnas superhjältar. Det blev succé. Ett år senare kom leksakerna, därefter TV-serier och i början av 90-talet tre spelfilmer. Världsmarknaden svämmade med andra ord över av Ninja Turtles. Nu är de tillbaka på filmduken och den här gången inte som utklädda skådespelare med datorstyrda gummidräkter, utan helt datoranimerade i en action som liknar serietidning på film.

De fyra brottsbekämpande ninjabrorsorna har glidit isär sen sist. Deras ledare, råttan Splinter har skickat iväg äldsta brorsan Leonardo på uppdrag ute i världen utanför New York där de bor och beordrat de andra att avhålla sig från att jaga skurkar. Samtliga har tagit honom på orden - även om livsmeningen urholkas - utom Raphael, som nattetid förvandlar sig till Nattens väktare och fortsätter att stoppa brottslingarnas framfart. När Leonardo hör att det inte står riktigt bra till hemmavid beslutar han sig för att återvända. Han hamnar mitt i förberedelserna till ett ondskefullt maktövertagande av staden, som i sin förlängning utgör ett hot för hela världsordningen. Det är alltså hög tid för brorsorna att göra en ny insats och den här gången möter de förutom sin forna fiende Karai och Footklanen, som nu bildat en privatarmé, även ett gäng monster.

Parallellt med närstudierna i stridskonst, som inspireras av japanska- och kinesiska kampsporter sker också en psykologisk kamp mellan bröderna Leonardo och Raphael, där den senare vägrar underordna sig den äldre broderns ledning. Deras inbördes kamp om vilka karaktärsdrag som är viktiga för ett lyckat ledarskap driver dem till den punkt när hela uppdraget håller på att gå förlorat.

Miljöskildringen av filmens New York med ett underjordiskt kloaksystem är mycket skickligt och detaljskarpt återgivet. Stämningen har vibbar av både 40- och 50-tals svartvita filmer och Blade Runner.

Det intressanta i den animerade världen är många gånger att till skillnad från i den traditionella spelfilmsrepertoaren är könsrollerna mer upplösta. I stället parodierades könsskillnaderna med så överdrivna getingmidjor att kvinnorna riskerar gå av på mitten, medan de överdimensionerade axelpartierna hos männen borde få dem att falla framstupa. I TMNT är kvinnorna minst lika bra och smarta krigare som männen. Men inga är naturligtvis så bra som de fyra sköldpaddsbröderna.


Om författaren

Författare:
Monika Wehlin

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2007 18:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: